Samarbete mellan KB och Directory of Open Access Journals (DOAJ)

KB:s Publicera och Directory of Open Access Journals (DOAJ) har börjat ett samarbete för att öka antalet svenska tidskrifter i DOAJ. Projektet pågår från mars 2023 till mars 2024.

 

Publicera är den nationella digitala plattformen för öppet tillgängliga (ÖT) svenska vetenskapliga tidskrifter och bidrar, bland annat, genom teknisk support och råd om god praxis till att fler tidskrifter går över till utgivning med omedelbar öppen tillgång.

DOAJ är ett index över öppet tillgängliga vetenskapliga tidskrifter. DOAJ indexerar fler än 19 000 tidskrifter från drygt 130 länder. Att vara med i DOAJ kan ses som en kvalitetsstämpel för ÖT-tidskrifter och kan också öka den enskilda tidskriftens synlighet och användning.

Målsättningen med samarbetet mellan Publicera och DOAJ är att öka medvetenheten om DOAJ bland redaktörer och tidskriftsägare för tidskrifter på Publicera och också för de som inom kort kommer att ansluta sig till plattformen. Publicera kommer också att kunna bistå med ansökningsprocessen.

En serie workshops kommer att hållas för tidskriftsredaktörer under det kommande året, och en representant för DOAJ deltog i senaste Publicera-webbinariet som hölls i mitten av mars. Om du vill se inspelningen av webbinariet, kontakta publicera@kb.se.

Sophie Bergerbrant, f.d. redaktör för Current Swedish Archaeology Länk till annan webbplats., deltog i den första workshopen för redaktörer och sa "Deltagandet i workshopen gav en ökad förståelse för DOAJ:s krav och underlättade ansökningsförfarandet. Vi skickade in en ansökan om medlemskap bara några dagar efter workshopen och kom med i DOAJ två månader efter ansökan. Workshopen både underlättade vår förståelse av nyttan av DOAJ och ansökningsprocessen."

Vill du ha fler nyheter från KB?

Under Prenumerera på Nytt från KB kan du välja de områden som intresserar dig. Du kan också följa oss på Linkedin Länk till annan webbplats..