Film om Bläddra och nya titlar på romani chib och samiska

Nu finns en ny introduktionsfilm om KB:s läsapp Bläddra. Där kan du lära dig mer om att läsa i och arbeta med appen. Vi har också lagt till en seriebok och en kapitelbok på romani chib och en samisk antologi.

Tre mobilskärmar som visar innehåll i läsappen Bläddra.

Tre nya böcker i Bläddra!

Film om Bläddra

I filmen ”Lär dig mer om Bläddra – en läsapp för Sveriges nationella minoritetsspråk” demonstrerar vi hur man använder Bläddra och berättar om läsappen och hur du som förmedlare kan arbeta läsfrämjande med den. Filmen vänder sig till dig som arbetar på folk- och skolbibliotek, är modersmålslärare eller är intresserad av att använda appen på egen hand.

Filmen har samma innehåll som vårt webbinarium om Bläddra i januari. Så missade du det, eller vill ha en repetition, rekommenderar vi att du tittar på filmen.

Du kan även titta på kortare klipp från specifika delar av webbinariet, om det är någon del du är mer nyfiken på. Genomgångar av appen, målgruppen och innehållet, samt tips och tricks om hur du som förmedlare kan arbeta med Bläddra finns i det kortare formatet.

Nya böcker på romani chib

På romani chib har vi lagt till serieboken Sofia Z-4515 och kapitelboken Sagan om en kendema, båda på varieteten kelderash.

Sofia Z-4515 berättar Sofia Taikons upplevelser när hon som ung polsk-romsk flicka deporterades till koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau under andra världskriget och sedan kom till Sverige genom räddningsaktionen “de vita bussarna”. Det är en berättelse som ställer frågor om vad som har hänt i historien, om romer, mänskliga rättigheter, demokrati och tolerans. Seriealbumet är skrivet av Gunilla Lundgren och illustrerat av Amanda Eriksson.

Adina Rosetti har skrivit Sagan om en kendema. Genom optimismen, klokheten och förtroendet hos några barn i Ferentari – ett område i Bukarest där det bor många romer – får läsaren upptäcka fragment från romernas historia och samtid i dagens Rumänien. Boken vill skapa en sagovärld med hjältar som liknar romska barn eller barn som inte kan känna igen sig i andra berättelser.

Bágos báhkuj = Sánistat sátnái = Baakoste baakose = Ordagrant

Ordagrant är en flerspråkig antologi som presenterar klassisk och nutida samisk litteratur med utgångspunkt i gemensamma översättningsinsatser såväl som nyöversättningar till de samiska språken. Här finns dikter, essäer, noveller och kortprosa på lulesamiska, nordsamiska, sydsamiska, enaresamiska, kemisamiska, umesamiska, svenska, engelska och norska, ibland som parallelltext.

Om Bläddra

Utvecklingen av läsappen Bläddra är en del av KB:s arbete med de nationella minoriteterna och de nationella minoritetsspråken. Bläddra är fritt tillgänglig och innehåller i dagsläget litteratur på meänkieli, romani chib och samiska. Under året kommer jiddisch att läggas till i tjänsten, och vårt mål är att även erbjuda böcker på finska.

Vill du ha fler nyheter från KB?

Under Prenumerera på Nytt från KB kan du välja de områden som intresserar dig. Du kan också följa oss på Linkedin Länk till annan webbplats..