Inbjudan till invigning av resursbibliotek för meänkieli

Välkommen till Övertorneå den 14 oktober för invigning av det nationella resursbiblioteket för meänkieli och symposiet ”Boken – verktyg för politiska ambitioner”!

Läsplatta och mobil med läsappen Bläddra på skärmen. Innehållet som visas är på meänkieli.

Sedan augusti 2022 har läsappen Bläddra innehåll på meänkieli.

Invigning

Detta heldagsevenemang börjar på Nordkalottbiblioteket, där vi inviger Sveriges nationella resursbibliotek för meänkieli och firar att meänkieli nu också finns i Kungliga bibliotekets läsapp, Bläddra.

Symposium

På eftermiddagen blir det symposium på Tornedalens folkhögskola. Forskaren Marja Mustakallio presenterar sin rapport om Tornedalens folkhögskola i relation till assimileringspolitik och kvinnors emancipation. Professor Joacim Hansson berättar om förhållandet mellan bibliotek och ursprungsbefolkningar. Dessutom presenterar Sannings- och försoningskommissionen för tornedalingar, kväner och lantalaiset sitt uppdrag och pågående arbete.

Hela evenemanget strömmas live, så det går också bra att delta digitalt.

Se hela programmet i kalendariet!

Arrangörer

Evenemanget arrangeras av Kungliga biblioteket tillsammans med Sannings- och försoningskommissionen för tornedalingar, kväner och lantalaiset; Övertorneå kommun; Nordkalottbiblioteket; och Tornedalens folkhögskola.

Välkommen!

Invigning resursbibliotek och symposium

Datum: 14 oktober 2022
Tid: 10:30–19:00
Lokal: Nordkalottbiblioteket och Tornedalens folkhögskola, Övertorneå