Nya barnböcker i Bläddra!

Läsappen Bläddra fortsätter att fyllas på med litteratur. Nu finns flera nya barnböcker på de romska språken kale och kelderash.

Illustration av en man som lyfter upp ett barn i luften, på ett bokomslag i en mobilapp.

O Ternosko dives pesko dadesa, en av de nya barnböckerna i Bläddra.

På kale kan du nu läsa O Ternosko dives pesko dadesa om Teno och hans pappa efter föräldrarnas skilsmässa, och Kon hin džoralider ando amaro veš? om mötet mellan vargen Janos och trollet Bidaruno. Böckerna har publicerats av Skolverket men ges nu ut som e-böcker av Roma institutet efter att ha uppdaterats av författaren. I varje bok finns också en minigrammatik och ordlista.

På kelderash har vi lagt till tre moderna bilderböcker om Koko och Bosse som tar upp vardagliga händelser och problem på ett fantasifullt sätt. Appen innehåller nu även tre Emmaböcker på kelderash – riktiga bilderboksklassiker. Här får vi följa med när Emma går till tandläkaren, när Emma får en lillebror och när Emma gör allt tvärtom.

Fler böcker under hösten

Under hösten fyller vi på med fler böcker. För att uppdatera innehållet i appen så ställer du dig bara i ”Hitta bok”-läget och sveper neråt med fingret på sidan tills du ser en laddningsikon högst upp. När den försvinner är appen uppdaterad med det senaste innehållet.

Biblioteken tipsar

Sedan Bläddra lanserades har många bibliotek tipsat om appen på sina webbplatser. Här är några fina exempel:

Många bibliotek har också gjort skyltningar i sina lokaler tillsammans med annat material om de nationella minoritetsspråken.

Vill du tipsa om Bläddra på din webbplats, eller sätta upp en affisch? Här kan du ladda ner grafiskt material.

Tekniska uppdateringar

Sedan lanseringen har appen uppdaterats löpande, bland annat så att den fungerar i iOS 14.5 och så att användaren enkelt ska kunna inaktivera/aktivera alla varieteter direkt i språkväljaren med ett klick. Mindre förändringar har även gjorts för att anpassa Bläddra till rådande tillgänglighetslagstiftning.

Den 20 oktober, kl. 10–11, håller KB ett webbinarium om Bläddra. Läs mer här och anmäl dig här!