Nytt i Bläddra: Romsk mat och samisk kampskrift

I april lanserades läsappen Bläddra, med e-böcker på romani chib och samiska. Sedan dess har appen fyllts på med sex nya titlar. Bland dem finns receptboken Romska maträtter och en kampskrift från 1917 av den samiska aktivisten Elsa Laula.

Romska maträtter/ Romane xábenata / Romane habena är en kokbok med text på lovari, polsk romani och svenska. I den har Malmö romska idécenter samlat familjerecept på soppor, smårätter, varmrätter, efterrätter och kakor från den romska matkulturen. Boken är resultatet av att flera matlag har samlats och jämfört recept från olika familjer.

Eallait vai jápmit?/ Inför lif eller död? Sanningsord i de Lapska förhållandena är en samisk kampskrift av aktivisten Elsa Laula. Hon föddes 1877 i Tärnaby och kämpade under hela sitt liv för att förbättra villkoren för det samiska folket. Laula var endast 27 år gammal när hon bildade den första samiska riksorganisationen, Lapska Centralförbundet.

Barnböcker och poesi

Förutom de två ovan nämnda titlarna har det även tillkommit tre barnböcker på svensk romani: Malva ta gräjerna (Malva & hästarna), Malva dre stanjan (Malva i stallet) och Malva site kli (Malva börjar rida) av Malin Eriksson.

En annan nyhet i Bläddra är antologin Noerh tjaelieh/Nuarah tjállieh – Unga samer skriver med poesi av unga samiska författare som skriver på sydsamiska och umesamiska.

Nytt kommunikationsmaterial

Hjälp oss att sprida ordet om Bläddra! KB har tagit fram bilder, affischer och annat material som är fritt för alla att använda. Nyligen laddade vi upp en A5-folder (vikt A4) Pdf, 3.3 MB. för utskrift samt en animerad informationsfilm för sociala medier. Länk till annan webbplats.