Välj del i webbplatsen

Du är här: Nationalbiblioteket

Som nationalbibliotek samlar vi in nästan allt som publiceras i Sverige. Här hittar du information om hur du använder biblioteket och tar del av våra samlingar och tjänster.

Biblioteksmyndigheten

Som biblioteksmyndighet har vi ett samordnande ansvar för Sveriges alla bibliotek. Här hittar du bland annat frågor som rör biblioteksutveckling, metadata och biblioteksstatistik.

Leta efter material i KB:s samlingar

På KB har vi flera olika söktjänster som hjälper dig att hitta det material du letar efter. Klicka nedan på den materialtyp som du söker eller välj samtliga materialtyper för att komma till hela listan över KB:s material.

Exempel på materialtyper

fullskärmsbild

Slå upp och hitta en resurs

Söker du efter en särskild resurs eller vill kontrollera resursens URN:NBN? Här beskriver vi hur du kan gå till väga.

I KB:s URN-resolver, en slags uppslagstjänst, kan du hämta uppgifter om URN:NBN från registrerade organisationers källfiler. Varje URN:NBN leder till en URL som går direkt till en resurs eller till en webbsida där resursen återfinns. Om sökningen inte skulle fungera kan det bero på att källfilen inte är uppdaterad av organisationen.

Testa URN-resolvern.länk till annan webbplats

Sök direkt i webbläsaren

Det går även att göra sökningen direkt i en webbläsare genom att skriva: ”http://urn.kb.se/resolve?urn=” och lägga till resursens URN:NBN.

Se exempel för en av KB:s publikationer:
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:kb:publ-19länk till annan webbplats