Letar du efter material i KB:s samlingar?
Gå till våra söktjänster

Välj del i webbplatsen

Du är här: Nationalbiblioteket

Som nationalbibliotek samlar vi in nästan allt som publiceras i Sverige. Här hittar du information om hur du använder biblioteket och tar del av våra samlingar och tjänster.

Biblioteksmyndigheten

Som biblioteksmyndighet har vi ett samordnande ansvar för Sveriges alla bibliotek. Här hittar du bland annat frågor som rör biblioteksutveckling, metadata och biblioteksstatistik.

fullskärmsbild

Medeltida bokband

Från grova träpärmar och sälskinnsband till eleganta lädersnitt och döskallar. Bland KB:s medeltida samlingar hittar du både krigsbyten och band som bär spår av 1600-talets slottsbrand!

Under medeltiden fanns en stor variation av bokbandstyper. I klostren skrev man på ark av pergament som häftades ihop till böcker. Dessa skyddades ibland av mjuka band, ibland av träpärmar med överdrag av skinn och textil. Stora skinnband med träpärmar och hörnbeslag i metall var ofta fastkedjade i pulpeter. Eftersom de förvarades liggande saknade de ryggdekor.

 

Vissa av banden är helt odekorerade. Andra har ristade eller stämplade mönster i trä och på skinn. De så kallade gotiska banden är blindpressade skinnband – alltså band dekorerade med uppvärmda metallstämplar med ingraverat mönster – där djur och växter är vanliga motiv. Lejonparten av KB:s medeltida bokband är skrivna för hand, men det finns även tryckta böcker som har försetts med gotiska band.

Teologiska och filosofiska traktater av olika författare
Ett kopertband är ett mjukt pergamentband, här med ryggförstärkning av brunt skinn och två metallknappar. Handskriften tillhör sannolikt det byte som togs vid stormningen av Prag år 1648.
Dela
Siebenhirters breviarium
Handskrift från Österrike med rött sammetsband som bär spår av slottsbranden 1697, senare restaurerat. Träpärmarna är synliga. Metallbeslag och spännen saknas. Cirka 1500.
Dela
Magnus Erikssons stadslag
Svensk handskrift med rött hülleneinband. Bandet har ett extra skinnomslag, med spännen och runda pärmbeslag.
Dela
Lädersnidaren från Kremsmünster
Medeltida lädersnittband av den så kallade Lädersnidaren från Kremsmünster, Österrike. Pärmarna har inskurna motiv av lejon och rådjur. Lös pärm, inlagan saknas. Österrike, 1400-talet.
Dela
Biblia latina cum postillis Nicolai de Lyra
Bibel i skinnband med blindtryckt gotisk dekor av granatäpplen, blommor, drakar, blad och krukor. Bokens rygg saknar skinn vilket gör att bokbandets struktur/häftning är synlig. Tryckt i Nürnberg.
Dela
Isländska homilieboken
Mjukt sälskinnsband från Island. Ryggen har virade skinnstrimlor som är en del av häftningen. Klaff och pärm har ristad dekor i form av runtecken. Handskrift, Island, cirka 1200.
Dela
Amicus saga
Isländskt bokband i trä med skinnrygg och synlig bandstruktur. En pärm är gjord av bokträ och den andra av ek, med inristad dekor av blomma, cirkel och tecken. Handskrift Island, 1400-talet.
Dela
Augustinus, De civitate deo
Medeltida skinnband med flätbandsdekor. Spänne med dödskalle av ben. Inskription på spännets baksida: "Adiuvet me altissimus" runt ett sigillmärke. Handskrift, cirka 1500.
Dela
Vadstena klosterregel
Medeltida mjukt textilband i gråblått linne med tre sigill fästa med snöre vid ryggen. Handskrift, Sverige, 1451-1452.
Dela
KOLLEKTIONEN