Letar du efter material i KB:s samlingar?
Gå till våra söktjänster

Välj del i webbplatsen

Du är här: Nationalbiblioteket

Som nationalbibliotek samlar vi in nästan allt som publiceras i Sverige. Här hittar du information om hur du använder biblioteket och tar del av våra samlingar och tjänster.

Biblioteksmyndigheten

Som biblioteksmyndighet har vi ett samordnande ansvar för Sveriges alla bibliotek. Här hittar du bland annat frågor som rör biblioteksutveckling, metadata och biblioteksstatistik.

fullskärmsbild

Konstnärliga affischer

Företaget Konstnärliga affischer fick lägga ner bara några år efter start; ändå kan man kalla det för en lyckad start-up i sekelskiftets reklambransch. Än i dag inspireras nämligen kreatörer över hela landet av de lika färgglada som tongivande affischerna.

Konsthistorikern Carl G. Laurin startade företaget Konstnärliga affischer 1895 med finansiering av Generalstabens Litografiska Anstalt. Syftet med företaget var lika tydligt som enkelt: den svenska reklamaffischen ska utvecklas, och det är vi som ska göra det! Laurin hade tillbringat några år i Paris i slutet av 1800-talet och blev kraftigt inspirerad av den franska affischkonsten.

 

Flera av den tidens mest kända konstnärer anslöt sig till företaget. Här hittar du kända namn som Ragnar Östberg, Arthur Sjögren, Nils Kreuger, Albert Engström, Vicke Andrén, Carl Westman, Olle Hjortzberg med flera.


Men trots den stora uppslutningen från namnkunniga tungviktare inom svensk konst och formgivning så gick verksamheten trögt. Att vara först ut med den här typen av marknadsföring fick nämligen ett högt pris, bokstavligt talat. Få företag hade råd att köpa in affischer av så här hög kvalitet och efter bara några år fick företaget läggas ner.

Drick Stora bryggeriets öl
Dela
Drick Stora bryggeriets öl
Dela
Öl
Dela
"Pst! Två glas Stora bryggeriets öl!"
Dela
Profva Stora bryggeriets öl!
Dela
Stora bryggeriets öl
Dela
Stora bryggeriets öl är bäst
Dela
Husmoderns almanacka
Dela
Radiator
Dela
Eslöfs bryggeris öl
Dela
Använd Konstnärliga affischer
Dela
Nordiska industri- och slöjdutställningen i Malmö
Dela
Eslöfs bryggeris öl
Dela
Samtidens romaner
Dela
Salvator öl
Dela
Pol Roger & Co, Epernay
Dela
Till Saltsjöbaden!
Dela
Konstutställning i Göteborg
Dela
Glöm ej att besöka Frick & Oldbergs vinaffär
Dela
KOLLEKTIONEN