Från sjömanskostymer till stentvättade jeans

I KB:s samling med vardagstryck hittar du bland mycket annat postorderkataloger från alla möjliga svenska företag och tidsepoker. En nästan outsinlig källa till både nostalgiska tillbakablickar och forskning.

Trave med tryckta kataloger med nötta ryggar, på den översta syns ett färggrant omslag.

Postorderkataloger från Åhlén & Holm 1928-1930

14 hyllmil med unikt material

KB:s samling med vardagstryck innehåller över 16 miljoner trycksaker. Här hittar du reklam och informationsmaterial från företag, institutioner, organisationer och föreningar i hela Sverige. Den reklam du får hem i brevlådan kan verka betydelselös idag, men ger en värdefull inblick i vår tid för framtidens forskare. Och då är det i regel bara på KB man kan hitta det som de flesta andra har slängt.

Den reklam du får hem i brevlådan kan verka betydelselös idag men kan ge en värdefull inblick i vår tid för framtida forskare.

Vardagstryckssamlingen fylls varje år på med omkring omkring 100 000 trycksaker, som till exempel reklam, tidtabeller, turistbroschyrer och teaterprogram. I Libris och Regina finns både poster för enskilda trycksaker och samlingsposter för utgivare, där en mängd trycksaker samlas. Ofta måste du dock kontakta samlingen direkt för att få hjälp att hitta det du söker.

Samlingen är sorterad på företags- och institutionsnamn och olika tidsperioder. Du måste därför precisera vilka företag/utgivare du söker och vilka tidsperioder du är intresserad av. För att ringa in ditt sökområde och ta reda på vem som givit ut det du söker kan du använda dig av Sveriges handelskalender Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Sveriges industrikalender Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., kommunernas föreningsregister och andra databaser.

Samlingen har tidigare kallats Småtryck eller den Okatalogiserade samlingen.

Hundra år med postorderkataloger

Postorderkataloger är en av de många materialtyper som finns i vardagstryckssamlingen. Här hittar du det tidiga 1900-talets omfångsrika kataloger med möbler, köksredskap, kläder, skrivmateriel, böcker, sybehör och leksaker. Men också det sena 1900-talets mer specialiserade kataloger från mode- och teknikföretag.

Från senare decennier finns det gott om glansiga kataloger med både kläder och prylar. Många av dem kommer från textilstaden Borås, där flera av de stora postorderföretagen hade sina säten.

Fyra tryckta postorderkataloger i färg liggande omlott inuti en vit arkivkapsel

Jotex 1985

Två tryckta postorderkataloger i färg, på den övre syns en kvinna och en flicka i sommarkläder.

Haléns 1990-1991

En utdöende publiceringsform?

De tryckta postorderkatalogerna har minskat i antal då allt mer handel sedan 2000-talet bedrivs på nätet. Men det är inte den enda orsaken till att mängden postorderkataloger på senare år minskat i KB:s samlingar.

En stor del av företagen låter numera trycka sina kataloger utomlands, vilket innebär att de inte kommer in till KB som pliktleveranser från de svenska tryckerierna. Det innebär dock inte att vi inte vill ha in dem. Svenska förlag och företag som trycker sitt material utomlands är skyldiga att själva se till att materialet levereras till KB.

Men i början av 1900-talet blomstrade både katalogerna och postorderbranschen! Charlotte Nilsson lade 2020 fram en avhandling om postorder i Sverige under tidigt 1900-tal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..