Mystiska Möllinge

Att det bland pliktleveranserna en dag låg en karta över kommunen Möllinge var det inget konstigt med. Tills jag förstod att det inte finns någon kommun som heter Möllinge.

Kommunkarta över Möllinge, där bebyggda områden illustreras av grå och orange ytor. Områdena utanför bebyggelsen är gröna. En å, i form av ett blått streck, går genom samhället och ut till havet på öster sida. Källa. KB

Möllingekartan ser kartografiskt ut som många andra kommunkartor (KoB Fantasikartor)

Turistkartor över kommuner är den vanligaste typen kartor som trycks i Sverige idag. Kartor som visar gatunamn, badplatser, parkeringsplatser, sevärdheter och mycket annat. Ofta kantas kartan med annonser från lokala företag.

För det mesta läggs kartan på plats i magasinet tillsammans med andra liknande kartor från samma kommun. Men nu blev det svårare. Kartan såg mycket autentisk ut, men orten fanns inte hur mycket jag än letade. Så vem hade gjort den och varför?

Jag nämnde mysteriet för en kollega som efter en stund återkom med informationen att det fanns en nyutkommen bok med titeln: Marodören i Möllinge Länk till annan webbplats..

Efter kontakt med förlaget visade det sig att Möllinge är en fiktiv ort i en berättelse som handlar om hur zombier tar över en liten skånsk kommun. Boken bygger på ett spel med samma tema. I samband med att boken lanserades trycktes alltså en realistisk kommunkarta, komplett med kommunvapen och allt.

Möllingekartan såg för vanlig och normal ut för att jag skulle förstå vad det var. Det får väl ses som ett tecken på att kartritaren lyckats med sin uppgift.

I fantasylitteratur finns ju ofta kartor i själva boken, Tolkiens Midgård är väl den mest kända. Att ge ut separata kartor är däremot inte så vanligt, men kanske en ny trend är på gång. De senaste åren har flera kartor över påhittade världar kommit in till KB, men de har hittills haft ålderdomliga drag eller uppenbart påhittade namn som direkt signalerar att det är en fiktiv värld det handlar om.

Ett exempel är kartan över Konungariket Ambria. Länk till annan webbplats. Ambria är ett land i rollspelet Symbaroum och har tydliga drag av fantasykarta. Möllingekartan såg för vanlig och normal ut för att jag skulle förstå att orten var påhittad. Det får väl ses som ett tecken på att kartritaren lyckats med sin uppgift.

Karta med toppiga berg tecknade, skogar markerade med små träd. En flod rinner mot en havsvik och flera städer är markerade med namn. Gränser mellan länderna Yndarien och Mervidum markerad i rosa (Källa: KB)

Del av karta över Konungariket Ambria utgiven 2018. En mer traditionell typ av fantasikarta (KoB Fantasikartor)

Sverige en tändstickspojke - fler fantastiska kartor

Nu ligger Möllingekartan tillsammans med Ambriakartan i samlingen av fantasikartor. I den samlingen finns också en typ av fantasikartor som bygger på riktiga kartor fyllda med människor eller djur, ofta med ett satiriskt eller humoristiskt budskap. Den som vill se Sverige återgivet som en tax eller Irland som ett gråtande barn kan ta sig en närmare titt på KB:s kollektion av Fantasikartor.

Europakarta med människor som symboliserar olika länder. Södra Sverige täcks av en pojke med stor tändsticksask i famnen. Tyskland man i uniform och pickelhuva och med flera vapen. Källa: KB

Del av tysk fantasikarta från 1877 (KoB Fantasikartor)

Hitta objekten i våra samlingar