Hell­sings­ka

gift­pin­nar

Nittionio år skulle Lennart Hellsing ha fyllt idag om han hade fått leva. Han debuterade 1945 och hans sista bok kom ut 2014 så han hade en verksam period på 69 år.

Lennart Hellsing ABC Foto: KB Lina Löfström Baker

Lennart är mest känd för sina barnböcker och sina kluriga rim. Många av oss har haft hjälp av hans ABC-bok för en tidig förståelse av alfabetet.

När den här boken utgavs första gången hette Helsingborg Hälsingborg. Den har sedan dess kommit ut flera gånger, senast år 2000. Kombinationen av Hellsings rimmande och Poul Ströyers illustrationer gör det här till en bok som många minns.

Man får lära sig att det inte är snällt att slå en svagare, agare, bagare, kopparslagare. Och man tycker så synd om Gabriel Gräslök som skriver så gräsligt.

Ett alfabet är en finurlig sak
Lennart Hellsing ABC Foto: KB Lina Löfström Baker

Lennart är mest känd för sina barnböcker men han skrev också för vuxna. Nedan har vi en liten poesibok som heter Strandbok som kom ut första gången 1964. Boken består av 36 fyrradiga dikter på hexameter och den är illustrerad av Fritz Sjöström. Originalutgåvan är en ganska oansenlig, men fin, liten sandfärgad bok med vad som ser ut som lite klotter på framsidan.

Lennart Hellsing Strandbok Foto: KB
Lennart Hellsing Strandbok Foto: KB
Även en liten dos poesi kan orsaka eufori

Redan när boken först gavs ut ville författaren utge den i form av cigaretter. Han ville kunna öppna en ask och bjuda på en dikt. Inget förlag nappade på idén så det dröjde till 2006 innan den förverkligades.

Då framställde förläggare Nisse Larsson på Nisses böcker cigarettpaket med vardera 18 hoprullade dikter. Askarna är kompletta med varningstext.

Lennart Hellsing Strandbok Cigaretter Foto: KB

En gång bodde jag på samma hotell som Lennart i Bologna. Flera gånger såg jag honom stå utanför hotellet med en cigarett i handen men jag vågade aldrig gå fram och prata med honom. Kanske hade han bjudit på en cigarett eller en dikt.