fullskärmsbild
Kung­li­ga ägare
Eftersom vi befinner oss på Kungliga biblioteket finns det många böcker här som tillhört kungligheter. Men hur vet vi då vilken kung som har ägt en bok?
Fem sekel, fem sommarnöjen
I semestertider, när sommaren lockar med sol och värme, gör vi en djupdykning ned i KB:s svala underjordiska magasin, och kommer upp med en handfull boktips på trevliga semesternöjen.
Hålet är lagat
Har du haft svårt att hitta Kungliga bibliotekets 50- och 60-talssinglar med Towa Carson, Gals & Pals, Snopporna, Laila Westersund eller Hayati Kafe? Hål finns överallt och ibland på de mest oväntade ställen, t ex i KB:s skivkatalog. Men nu är kataloghålet delvis lagat, och det har blivit lättare att hitta singlar med 50- och 60-talsartister i Svensk mediedatabas.
Svenskt uttal med Karl XIV Johan
Får vi bjuda på éne semeuregause? Franskfödde Karl XIV Johans kunskaper i svenska lär ha varit begränsade, men i KB:s boksamling finns spår av den första Bernadottekungens studier för 200 år sedan.
Tjäns­ten som jobbar åt dig när du är på semester
Tänk så bekvämt att lämna in tipsrader för flera veckor framåt. Sen kan resan börja! Affischerna nedan är hämtade ur KB:s samlingar för affischer. Just de som visas här är placerade under ämnet Spel.
En kartepok är över
Den 1 juli slutade Lantmäteriet att publicera och sälja tryckta kartor. Det innebär slutet på en lång statlig kartproduktion.
TAGGAR