Svenskt uttal med Karl XIV Johan

Får vi bjuda på éne semeuregause? Franskfödde Karl XIV Johans kunskaper i svenska lär ha varit begränsade, men i KB:s boksamling finns spår av den första Bernadottekungens studier för 200 år sedan.

Rosa textilband med Karl XIV Johans pärmexlibris. Foto: KB

I den svenska praktsamlingen, fylld med vackra bokband, finns en bok som trots placeringen faktiskt inte är särskilt praktfull. I alla fall inte längre. Bokbandet i skärt siden har blivit blekt i omgångar med ett slags oavsiktligt rutmönster som följd. Ett kungligt pärmexlibris från kronprins Karl [XIV] Johan skänker i alla fall viss glans åt bandet.

Men bokens innehåll är desto mer spännande: Vocabulaire pour la prononciation de la langue Suédoise à l’usage des étrangers, tryckt av Sohm i Stockholm 1811.

Vokabulär för svenskt uttal – det är ju perfekt så här i semestertider!
Des vivres. Om livsmedel. Foto: KB

Vi vet alla hur svår fonetisk skrift kan vara. Men att fritt skriva som det låter när man pratar, är lätt och ganska roligt. Nackdelen är att man måste utgå ifrån ett bestämt språk, i Karl XIV Johans bok är det förstås franska. Här är några matnyttiga exempel från boken:

Ponera att dina franska semestervänner vill ha lite mat, en mauletide (måltid). Kött till exempel. Så här ska det uttalas:

  • Reuquete techeutte (rökt kött)
  • Ouquesetecheuette (oxkött)
Lite drickbart därtill, i sommarvärmen vill man gärna ha en drique quelounque (drickklunk)
  • vine (vin)
  • vattene (vatten)

Skruvkorkar är ju vanliga numera, men ibland behövs en:

  • corquesquerouve (korkskruv)

Vi avslutar med något sött:

  • baquelsé (bakelse)
  • confequete (konfekt)
Un beurree, en smörgås, ene semeuregause. Foto: KB

I vilken omfattning Karl XIV Johan studerade denna vokabulär vet vi inte, men jag vill tro att han ibland satt och övade sitt svenska uttal med denna lilla rosa sidenbok i ena handen och éne semeuregause (smörgås) i den andra.

Så här ska det uttalas:

reuquete techeutte
rökt kött
corquesquerouve
korkskruv
baquelsé
bakelse
Hitta objekten i våra samlingar