Letar du efter material i KB:s samlingar?
Gå till våra söktjänster

Välj del i webbplatsen

Du är här: Nationalbiblioteket

Som nationalbibliotek samlar vi in nästan allt som publiceras i Sverige. Här hittar du information om hur du använder biblioteket och tar del av våra samlingar och tjänster.

Biblioteksmyndigheten

Som biblioteksmyndighet har vi ett samordnande ansvar för Sveriges alla bibliotek. Här hittar du bland annat frågor som rör biblioteksutveckling, metadata och biblioteksstatistik.

fullskärmsbild

Holtermanska samlingen

Från dånande dandys till fåfänga frisyrer; att förlöjliga det som var annorlunda och nymodigt blev populärt i 1700- och 1800-talets Europa. Det ser man tydligt i Niclas Holtermans samling av engelska och franska karikatyrer.

Niclas Holterman (1758-1824) var en svensk handelsman och godsägare som arbetade i det Svenska Ostindiska Companiet. Hans samling av karikatyrer visar tydligt hur olika tecknare i karikatyr-genren såg på dåtidens mode och andra kulturuttryck.

 

Som anställd vid Svenska Ostindiska Companiet rörde sig Holterman i en internationell miljö. Förmodligen underlättade det både inköp och import av karikatyrer från ett revolutionernas Europa där en livlig kultur kring tryckta bilder börjat växa fram. Motiven är framför allt sociala och politiska. Allt från folkliga vanor och beteenden till fåfänga män och moderiktiga kvinnor befinner sig i skottgluggen. Ingen nämnd, ingen glömd; här förlöjligas allt och alla.

 

Holterman samlade systematiskt in sina karikatyrer och lät binda in dem i särskilda album. I sitt testamente önskade han att samlingen skulle hållas inom familjen efter hans död. Familjen uppfyllde hans önskan fram till 1863, då hans systerson dog och samlingen testamenterades till KB.

Beskrivning
Ridiculous taste or the ladies absurdity
Dela
Sprethök
Okänd utgivare, ca 1790
Dela
Ah Dieu le Vent m'emporte
Okänd utgivare, ca 1790
Dela
Fashionables of 1818
Dela
The dandy dressing or at home
Okänd utgivare, 1800-1824
Dela
La famille anglaise a Paris.
Dela
La Parisienne à Londres.
Dela
Humming birds or a dandy trio
Dela
A dandy fainting or an exquisite in fits
Utgiven mellan 1810-1824
Dela
A man of fashion's journal
Dela
A woman of fashion's journal
Dela
Effets merveilleux des lacets
Dela
A Hint to the Ladies to take Care of their Heads.
Dela
The New Fashioned Phaeton.
Dela
The Recruiter
Okänd utgivare, ca 1790
Dela
The Painter
Okänd utgivare, ca 1790
Dela
Theatrical pleasures
Dela
A bad move
Dela
Back-Gammon
Dela
Mademoiselle St Romain
Okänd utgivare, ca 1810
Dela
KOLLEKTIONEN