Gyllene pris till Svenska dagstid­ningar och Digiteket

KB får Internetstiftelsen och Källkritikbyråns utmärkelse ”Det gyllene förstoringsglaset” för den tillfälliga öppningen av Svenska dagstidningar under våren 2020. Dessutom prisas lärplattformen Digiteket för sin betydelse i oroliga tider.

Två konstgjorda händer håller varsitt förstoringsglas mot bakgrund av ett fönster som visar en suddig vy över en stad.

Prispokalen för Det gyllene förstoringsglaset. Foto: Kristina Alexanderson

Motiveringen lyder:

”När allt stängde ned våren 2020 stod KB, genom att tillfälligt slå upp sitt digitala tidningsarkiv, för ett sällsynt inslag av uppöppnande. En kort stund sken solen in över vårt gemensamma kulturarv, en unik informationsskatt för den som söker källor.

Biblioteken har varit mångas trygga hamn i oroliga tider. Med Digiteket har KB i samverkan med bibliotekssverige skapat en lärplattform för att bättre kunna besvara besökarnas frågor om det digitala. Digiteket är också en plats där den som vill kan lära sig mer om källkritik i en digital tid.”

– Det känns jätteroligt att få priset. Att det dessutom är öppnandet av tidningsarkivet och Digiteket som får pris känns väldigt fint. Det visar behovet av att både ha tillgång till vedertagna källor och att ha kompetensen att hantera källor, de digitala plattformarna och hur man förhåller sig till dem, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.

Insatser för källkritik

Det gyllene förstoringsglaset delas ut av Internetstiftelsen och Källkritikbyrån till personer, initiativ eller organisationer som gjort enastående insatser för källkritik och kritiskt tänkande på nätet. Läs mer på organisationens webbplats Länk till annan webbplats..

Pristagarna tillkännages på Källkritikens dag, som infaller den 13 mars.

Svenska dagstidningar

Under april och maj 2020 kunde KB, tack vare ett tillfälligt avtal med upphovsrättshavarna, göra tjänsten Svenska dagstidningar fritt tillgänglig för alla i landet. Tjänsten innehåller den fullständiga utgivningen av Aftonbladet, Dagens industri, Dagens nyheter, Expressen och Svenska dagbladet, samt ytterligare cirka 1200 tidningstitlar som digitaliserats i olika grad.

Läs mer om Svenska dagstidningar

Digiteket

Digiteket är en lärplattform för bibliotekspersonal som vill fördjupa sina digitala kunskaper. Den är byggd av digitala biblioteket i Malmö stad, på uppdrag av KB. På plattformen är det möjligt att själv, eller tillsammans med andra, lära sig mer om exempelvis källkritik, digitala möten och säkerhet på internet.

Besök Digiteket Länk till annan webbplats.