KB får årets Humtankpris

Kungliga biblioteket tilldelas årets Humtankpris. Utmärkelsen syftar till att uppmärksamma akademiker eller institutioner som bidragit med viktiga humanioraperspektiv i samhällslivet. ”KB har genom att öppna upp hela sitt digitaliserade dagstidningsarkiv på internet under coronapandemin stakat ut vägen in i framtiden” står det i motiveringen.

– Jag är stolt och glad över priset som möjliggjorts tack vare målmedvetna insatser av KB:s medarbetare, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall. En förutsättning har också varit den goda dialogen med upphovsrättsorganisationerna som gjorde det möjligt i våras att tillfälligt öppna tjänsten Svenska dagstidningar för alla. KB arbetar vidare för att öppna upp tillgången till vårt kulturarv i en digital tid.

Motiveringen lyder:

KB har genom att öppna upp hela sitt digitaliserade dagstidningsarkiv på internet under coronapandemin stakat ut vägen in i framtiden. I en samtid präglad av upphovsrättsliga och kommersiella tunnelseenden gav KB alla möjligheten att utforska nästan 400 år av svensk nyhetsrapportering och historia – oavsett var man befinner sig i landet. Ett tillfälligt upphovsrättsavtal gjorde att hela arkivet bara kunde nås fritt under några månader, men genom initiativet har biblioteket öppnat ett fönster på vid gavel, som ingen forskare eller god medborgare vill se stängt längre. På ett framsynt och förtjänstfullt sätt har KB därmed visat en genuint digitaliserad framtid, där historien är fri och tillgänglig att utforska för alla.

Läs pressmeddelandet från Humtank Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Om Humtank

Humtank är en tankesmedja för forskning och utbildning inom humaniora som utgörs av ett unikt samarbete mellan humanistiska fakulteter på femton svenska universitet och högskolor. Syftet är att stärka humanioras roll såväl inom som utanför de akademiska institutionerna. Humtank vill också visa på de humanistiska ämnenas relevans och bärkraft i samhället.