Stark biblioteksbudget från regeringen

– Det är mycket glädjande att regeringen så tydligt lyfter medborgarnas behov av bra informationsförsörjning och att det därför finns tydliga satsningar på stärkt biblioteksverksamhet över hela landet, säger riksbibliotekarie Gunilla Herdenberg i en kommentar till regeringens budget.

En kvinna med kort, blond frisyr och röd kavaj.

Riksbibliotekarie Gunilla Herdenberg.

För att för att öka utbudet och tillgängligheten till biblioteksverksamhet i hela landet satsar regeringen 250 miljoner kr per år under tre år.

Regeringen ser att det finns ett behov av att öka kompetensen hos allmänheten med avseende på källkritisk granskning av medier. För denna satsning tillförs Kungliga biblioteket 25 miljoner kronor årligen under tre år, medel som ska fördelas till regionernas satsningar.

- Det här är historiska satsningar som lägger en bra grund inför KB:s kommande förslag till nationell biblioteksstrategi, säger Gunilla Herdenberg.

I budgeten lyfts även skolbiblioteken och förutom tidigare satsningar får Skolverket i uppdrag att se över i vilken mån skolbibliotekets funktion och skolbibliotekariernas kompetens i dag används på bästa sätt för att stärka utbildningens kvalitet.´

Inom forskningsområdet nämns förbättrad tillgång till forskningsresultat som en viktig förutsättning för framgångsrik svensk forskning och innovation. I det arbetet har KB i uppdrag att vara nationell samordnare för arbetet med öppen tillgång till vetenskapliga publikationer.

Budgeten innehåller även andra delar som direkt eller indirekt har koppling till biblioteksverksamheten.