KB:s samling av svensk klubbmusik växer

Svensk klubbmusik är en genre som är utmanande för Kungliga biblioteket (KB) att samla in och bevara. Men i samband med att skivbolaget Studio Barnhus levererat sin katalog till KB har samlingen nu vuxit med ytterligare ett fyrtiotal vinyler.

Ett kollage av blandade vinylomslag som överlappar varandra.

Studio Barnhus katalog – nu på KB.

Det finns flera anledningar till att svensk klubbmusik är svår att samla in och bevara – bland annat ger producenterna ofta ut sin musik i små upplagor som snabbt säljs slut. Behovet av att tillfredsställa en publik som ständigt törstar efter nya produktioner har gjort genren notoriskt flyktig.

Men nu börjar allt fler bolag leverera sin musik till KB. Bara det senaste året har biblioteket fått in musik från producenter som Cari Lekebusch (Hybrid Productions), Jesper Dahlbäck (Templar), Seba (Secret Operations) och nu senast skivbolaget Studio Barnhus.

– Vi märker att vi börjat få in en större mängd musik från bolag i den här genren. Det kan vara ett tecken på att man fått upp ögonen för möjligheten att få sin musik bevarad för all överskådlig framtid, säger Jens Bjurman, handläggare på KBs digitala samlingar.

Kornél Kovács är DJ, producent och medgrundare av Studio Barnhus. Han menar att den post-digitala kulturen, där musiken släpps på vinyler snarare än digitalt, kan vara ett av motiven bakom den ökade viljan att bevara sina verk. Dessutom tenderar skivbolagens självupprättade arkiv att skänkas bort på efterfester, vilket ökar behovet av att bevara sin musik på annat håll.

– Det är en fascinerande tanke att någon om hundratals år eller längre fram, förutsatt att mänskligheten inte hunnit utplåna sig själv, kommer kunna plocka fram vår musik och att den även då väcker känslor hos lyssnaren, säger Kornél.

I KB:s uppdrag ingår att samla in hela den svenska skivutgivningen. Vinylerna som nu levererats kommer att katalogiseras innan de bevaras i klimatanpassade magasin.