Välj del i webbplatsen

Du är här: Nationalbiblioteket

Som nationalbibliotek samlar vi in nästan allt som publiceras i Sverige. Här hittar du information om hur du använder biblioteket och tar del av våra samlingar och tjänster.

Biblioteksmyndigheten

Som biblioteksmyndighet har vi ett samordnande ansvar för Sveriges alla bibliotek. Här hittar du bland annat frågor som rör biblioteksutveckling, metadata och biblioteksstatistik.

Leta efter material i KB:s samlingar

På KB har vi flera olika söktjänster som hjälper dig att hitta det material du letar efter. Klicka nedan på den materialtyp som du söker eller välj samtliga materialtyper för att komma till hela listan över KB:s material.

Exempel på materialtyper

fullskärmsbild

Streckkodsmärkning

Ett ISBN eller ISMN ligger till grund för streckkodmärkning av böcker och musiktryck.

Exempel på hur ett ISBN/ISMN placeras i förhållande till en streckkod.

Streckkodssystemet GS1 tillkom för att skapa en standard för varuhantering i handeln. Streckkodssystemet administreras i Sverige av GS1 Sweden.

Varken GS1 Sweden eller ISBN Sverige tillhandahåller streckkoder.

Så här gör du en streckkod

Du använder dig av befintliga identifikatorer, här ISBN eller ISMN. För att omvandla ett ISBN eller ett ISMN till ett GTIN 13-nummer tar man bort bindestrecken. För att omvandla ett 10-siffrigt ISMN till ett GTIN 13-nummer utgår man ifrån prefixet 979 + ISMN. Bokstaven M ersätts av siffran 0.

För både ISBN och ISMN gäller att man skriver numret i sin originalform med bindestreck ovanför den grafiska koden och GTIN 13-numret nedanför.   

Det är av GTIN 13-numret som man gör en grafisk streckkod. Tryckerier kan hjälpa till med att göra en streckkod av ISBN-numret. Det går även att söka på webben efter kostnadsfria streckkodstjänster med fraser såsom ”make isbn barcode” eller liknande. Ett annat alternativ är att vända sig till företag som kan erbjuda denna tjänst mot betalning.

Sök streckkodsleverantörerlänk till annan webbplats.