Smakfulla broschy­rer för den reslystne

Alla "böcker" under 100 sidor katalogiseras som broschyrer på KB. Om de är upphovsrättsligt fria kan du få dem digitaliserade – helt gratis! Låt dig inspireras av smak- och reseupplevelser från en tid när tåget var ungt och en maccaronilåda serverades med kall buljong.

Framsidorna på nio gamla broschyrer med varierande innehåll, varav några med bilder av mat som morötter och potatis.

Broschyrer ur KB:s boksamling

50 sätt att tillaga maccaroni

Bor du i Haparanda, Halmstad eller kanske i Hongkong? Och så har du googlat fram den där jätteintressanta broschyren om 50 sätt att tillaga maccaroni. Eller upptäckt att din farfarsfar publicerat en liten skrift om släkten som du hemskt gärna skulle vilja läsa. Men snart upptäcker du att den visst bara finns på KB i Stockholm.

Idag behöver du varken åka iväg till den ruskiga Hufvudstaden eller be din styvson knata iväg och fota av broschyren med mobilen. Som registrerad låntagare på KB Öppnas i nytt fönster. kan du enkelt beställa fram den lilla skriften och få den levererad som PDF till din e-post. Dessutom helt gratis och bara inom några dagar!

Över ett sekel, tunn och fri

Det finns några kriterier som skriften måste uppfylla för att vi ska digitalisera den:

  • Den måste räknas som broschyr, det vill säga bestå av max 100 sidor, och vara katalogiserad.
  • Broschyren måste ingå i KB:s boksamling. Broschyrer i andra samlingar (till exempel Vardagstryck) omfattas inte av denna typ av digitalisering.
  • Broschyren måste vara tryckt någon gång mellan 1830 och 1920.
  • Upphovspersonen måste ha varit död i minst 70 år.

Om broschyren är tryckt för så pass länge sedan att vi är säkra på att upphovsrätten har gått ut digitaliserar vi den alltid. Om vi inte hittar någon information om upphovspersonen och vi inte kan vara säkra på att minst 70 år har gått sedan hen avled måste vi däremot avstå från digitalisering. I så fall tas broschyren fram för läsning i KB:s läsesal Öppnas i nytt fönster.. Om verket är helt anonymt betraktar vi det däremot som fritt 70 år efter förmodad publicering.

I botten av en skanner ligger en gammal broschyr, på skärmen ovan syns en digital bild av densamma.

Från tryckt broschyr till PDF

Så funkar det

När du sökt fram broschyren i KB:s lokala katalog Regina Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. klickar du på knappen "Digital beställning" och loggar in med de uppgifter du angivit vid låntagarregistreringen (personnummer och personlig kod eller lånekortsnummer). Om broschyren bedöms vara fri från upphovsrätt får du den snart levererad i form av en PDF, med möjlighet att söka ord och fraser, till den e-postadress du angivit vid din låntagarregistrering.

Skärmdump av en katalogpost där texten "digital beställning" är inringad.

Här gör du din beställning. Broschyren kommer sedan att levereras digitalt förutsatt att upphovsrätten har gått ut.

Som grädde på moset läggs PDF:en sedan ut i Regina för nedladdning och läsning för vem som helst som vill läsa den. Du har därmed underlättat middagsförberedelserna för nästa person som vill ha tips på 50 sätt att tillaga maccaroni. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

En katalogpost med länk till ett redan digitaliserat verk i KB:s katalog Regina.

Om skriften ifråga redan är digitaliserad ligger en länk i katalogposten. Bara att klicka, ladda ned och läsa!

Men böcker då?

Nu är det är ju långt ifrån alla intressanta skrifter och böcker som består av max 100 sidor. Det finns hyllmil av böcker och andra skrifter i KB:s magasin. Även dessa går att få i digital form i sin helhet, om de är upphovsrättsligt fria. Funktionen kallas EOD eller E-books on demand Öppnas i nytt fönster. och du beställer direkt från katalogposten i Regina.

Grundavgiften för en EOD-beställning är 100 kronor, därefter tillkommer en kostnad på tre kronor per sida. Jämfört med broschyrbeställningarna, som automatiskt resulterar i en digitalisering om materialet ifråga är upphovsrättsfritt, måste du aktivt välja EOD för att en bok ska bli digitaliserad. Slutresultatet blir dock detsamma. En digitalt sökbar PDF skickas till beställaren och med någon månads fördröjning läggs verket ut i Regina.

Skärmdump av katalogpost med texten "EOD digital beställning" inringad.

Om du vill beställa en EOD så är det den inringade länken du ska leta efter.

Och för dig som ändå överväger att faktiskt bege dig till huvudstaden. Att resa kan ju vara rätt trivsamt ändå. I skriften Minnen från skåningarnes Stockholmsresa år 1870 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.: Beskrifning öfver de flesta märkvärdiga ställen, som under resan passeras och i Stockholm äro att bese kan du läsa om hur kul ett gäng skåningar hade när de besökte Stockholm för 150 år sedan.

2021 digitaliserade KB sammanlagt 1 609 broschyrer och EOD:er. Av dessa var 401 monografier och 1 118 broschyrer.