Björk­mans tryc­ke­ri –

en samling tar form

Björkmans tryckeri låg på S:t Paulsgatan i Stockholm. I KB finns tryckeriets firmaarkiv – en lite bortglömd bokhistorisk skatt. Vi har packat upp två av totalt elva kartonger med smutsiga beställningskuvert.

En bok med titeln Good-bye Mr Chips. Exercises, utgiven av Brevskolan, ligger ovanpå ett beställningskuvert.

Lär dig engelska med Mr Chips. Brevskolan 1964.

Att skapa flow

Buntarna skulle dammsugas och kuverten läggas i kapslar. Vi märkte att för att få ett bra tempo i arbetet var det bra att ha flera buntar i en nummerföljd. En bunt med kuvert ger inte nödvändigtvis ett jämnt antal kapslar och då är det bra att kunna norpa några kuvert från nästa bunt för att fylla en kapsel. Buntarna ligger i hyfsad nummerordning i de stora kartongerna, men det blev en hel del sortering för att få till längre sviter. Vi tackar den förutseende person som har märkt buntarna med tydliga nummer från-till!

1, 2, 3 eller 3, 2, 1?

Kuverten i buntarna är sorterade med högsta numret överst. I KB:s kapslar brukar vi lägga lägsta numret överst. Vi valde KB-modellen även om det betydde omsortering. Som bonus innebar det att vi då hanterade varje enskilt kuvert, kunde upptäcka trasiga bottnar och gummisnoddar, tejp m.m. mellan kuverten.

Utsorterade gummisnoddar, snören, lappar och gem ligger på ett bord.

Gummisnoddar, snören, lappar och gem sorteras bort ur samlingen

Smuts

Arbetet var smutsigt, men inte lika smutsigt som vi hade fruktat. Efter en första dammsugning kändes kuverten acceptabelt rena. Ibland kunde vi hitta förtorkade gummibandsrester som satt fast på kuverten. Dessa torkade vi försiktigt bort. Snören, tejp och gem utanpå kuverten avlägsnades också. Besiktning av dammsugarpåsen efter avslutad dammsugning visade att den endast var fylld till en tredjedel.

Ett reklamblad från Hotel Flamingo i Solna ligger ovanpå ett kuvert. På bladet presenteras olika rumstyper.

En tvårumssvit på Hotel Flamingo i Solna?

Humörhöjare

Ett gott humör och bra samarbete är viktigt när man arbetar med tunga, smutsiga evighetsprojekt. Att jobba i kortare pass sparar ryggen. Att stanna upp och fundera över innehållet ger energi att jobba vidare: Hur många lärde sig engelska med Brevskolan och Mr Chips 1964? Hotel Flamingo i Solna var en flitig kund hos Björkmans; menyer, visitkort, inbjudningskort, blanketter för bordsreservationer och mycket mera trycktes där. Här en rumsöversikt från 1965.

Kapslar och hyllmeter

Att ha färdigvikta kapslar med påklistrade etiketter underlättade arbetet mycket. Sammanlagt fyllde vi 276 kapslar. Eftersom vi har nio av elva lådor kvar att tömma innebär det att vi kan se fram emot att vika, märka och fylla ytterligare 1 240 kapslar. 18 hyllmeter på två lådor bör bli ungefär 80 hyllmeter när alla lådor är uppackade.

Läs tidigare inlägg: På skattjakt i Björkmans tryckeri Öppnas i nytt fönster.

Nästa gång: Vi har ett resultat!