Patrik Kajson går igen

Idag får ni läsa historien om en bok med inslag av utpressning, rättsröta och kunglig skandal.

Framför en byggnad i brand står en man och tittar mot entrén. Till vänster bär tre uniformerad män en livlös kvinna till väntande svart bil.

"Patrik Kajson går igen"

Det här är den tredje fristående delen i serien om kontroversiella böcker på KB, har du inte läst någon av de föregående delarna så spelar det ingen roll. Bara luta dig tillbaka och läs.

Kurt Haijby

Vi kastar oss rätt in i en komplicerad historia. Huvudpersonen i vår historia heter Kurt Haijby, född Johansson, en märklig figur som lyckades sätta ett stort avtryck i sin samtid. Efternamnet ändrade han efter avtjänat straff för dråp, Haijby hade nämligen skjutit ihjäl en polis mitt på polisstationen. Efteråt hävdade han olyckshändelse, avsikten var egentligen självmord. Haijby startade så småningom en restaurang med frun Anna, men kunde inte få utskänkningstillstånd på grund av all sin tidigare brottslighet. Då gick han till hovet och påstod att kungen Gustav V varit hans älskare. Sanningshalten var tveksam men hovet började ändå betala för att köpa Haijbys tystnad. Det är svårt att här återge allt som hände därefter kortfattat, men jag försöker sammanfatta.

Utpressningen inbringade mycket pengar, och trots hovets ansträngningar att få bort honom ur landet kom han alltid tillbaka och ville ha mer. Mycket mer. För att komplicera saken ytterligare begärde hustrun Anna skilsmässa 1936 och angav som orsak makens påstådda förhållande med kungen. Efter att ha pressat hovet på ännu mer pengar drog hon tillbaka sin anklagelse. I verkligheten skilde sig paret aldrig utan fortsatte leva tillsammans. Så greps Haijby för övergrepp på två pojkar och valde att emigrera till Tyskland. Där levde han långt bort från kungen, men greps efter att på nytt ha förgripit sig på pojkar och utvisades 1940.

Finansministern Ernst Wigforss lär ha sagt följande ord när han fick höra ryktena om förhållandet. “Kungen? Så vital vid hans ålder? Beundransvärt!”
Tunnhårig Kurt Haijby till vänster med runda glasögon, kostym och slips. Till höger kostymklädde advokat Henning SjöströmFörstora bilden

Haijby inför rätta för utpressning 1953, här med sin advokat Henning Sjöström

Patrik Kajson går igen

Ni kan nog tänka er glädjen på slottet när utpressaren återvände. Tämligen återhållsam. Hovet fortsatte även nu att betala för Haijbys tystnad, bland annat fick han 15 000 kronor år 1946 – ungefär 300 000 kronor i dagens penningvärde – för att inte ge ut en nyckelroman om de påstådda händelserna med kungen. Det gjorde han ändå. 1947 gavs boken ut som fick titeln “Patrik Kajson går igen”. Chefen för kriminalpolisen i Stockholm, Alvar Zetterquist, köpte då upp större delen av upplagan och lagrade den i polishuset. På så vis slapp man en tryckfrihetsrättegång. Efter kungens död 1950 åtalades och dömdes Haijby för utpressning, han släpptes i förtid på grund av dålig hälsa och begick 1965 självmord.

Om ni till äventyrs tycker att historien var krånglig kan jag krångla till det ytterligare. Vilhelm Moberg blandade sig i leken och såg affären som ett tecken på rättsröta och homosexuella ligor i samhället. Men det är en annan historia. En ännu krångligare sådan.

Som ni ser ovan var det sent som KB släppte på restriktionerna runt bokens två första upplagor. 1971 avfördes de ur K-samlingen. K står för Konfidentiell samling, här hamnade fram till 1955 material som av olika anledningar inte fick lånas ut. De överfördes till L-samlingen (L som i Låst) och först 1985 återfördes böckerna till de icke spärrade samlingarna. De införlivades då i raritetssamlingen. Kanske som en senkommen konsekvens av att en tredje upplaga utkommit 1979.

Där avslutar vi den tredje fristående delen om kontroversiella böcker, tidigare har böckerna "Tolkien och den svarta magin" och "Gröna ön" avhandlats. Nästa gång kommer en lättsammare bok som utspelar sig i juridikens värld. Låter det tråkigt? Det är det inte.