Valborgsmässoafton

Valborg är en högtid som firas av många och av olika anledningar. Är det häxan, heliga Valborg eller att gränsen mellan de levande och döda är som svagast som vi vill uppmärksamma?

Tre pojkar sitter vid en majbrasa. En av pojkarna kollar in i kameran. Svartvit bild.

Majbrasa under valborgsfirande. Upphov: Örebro Kuriren. Bild tagen 1966.

Oavsett den ursprungliga traditionen är det idag majbrasan och skönsången som drar till fest. Ut med det gamla och in med det nya.

Vintern rasat och sköna maj välkommen!

En av de samlingar forskare kan ta del av i vårt audiovisuella arkiv, som tillför något alldeles extra, är filmsamlingen som skickats in av privatpersoner runt om i landet. Här är det inga manus, pråligt Hollywood eller efterarbete som gäller.

Vi får följa med hem, på semestrar och inte minst på de årliga högtiderna. Valborgsfirandet är en av de folkfester vi får ta en närmare titt på (oftast är det stumfilm).

Förändrat mode och gamla brasor

Filmarkivet i Grängesberg, som är en del av KB, har tagit hand om materialet och det har noggrant katalogiserats. Söker vi i Svensk Mediedatabas (SMDB) på Valborgsfirande får vi fram 24 unika filmer. Den äldsta från 1938. En bonus med detta material att på samma film finns det ofta med andra högtidliga tillfällen. Jul, första maj, midsommar och födelsedagar.

Äldre man står framför en manskör. Han håller i en studentmössa och kollar in i kameran. Svartvit bild.

Manskör vid valborgsfirande. Upphov: Örebro Kuriren. Bild tagen 1966.

De ger en fantastisk inblick i hur firandet har förändrats genom tiderna: Modet, vad hade vi på oss? Var det vilda fester och var det en stor uppslutning? Var det en familjefest eller mest för studenter? Har brasorna blivit större eller kanske mindre?

De privata filmerna är inte bara sprängfulla med diskret och uppenbar information, de är även otroligt charmiga.