Välj del i webbplatsen

Du är här: Nationalbiblioteket

Som nationalbibliotek samlar vi in nästan allt som publiceras i Sverige. Här hittar du information om hur du använder biblioteket och tar del av våra samlingar och tjänster.

Biblioteksmyndigheten

Som biblioteksmyndighet har vi ett samordnande ansvar för Sveriges alla bibliotek. Här hittar du bland annat frågor som rör biblioteksutveckling, metadata och biblioteksstatistik.

Leta efter material i KB:s samlingar

På KB har vi flera olika söktjänster som hjälper dig att hitta det material du letar efter. Klicka nedan på den materialtyp som du söker eller välj samtliga materialtyper för att komma till hela listan över KB:s material.

Exempel på materialtyper

fullskärmsbild

Här finns vi

KB:s publika verksamhet finns i Humlegården i Stockholm. Men vi har även verksamhet på flera andra orter i Sverige.

Vy över Kungliga biblioteket sedd uppifrån Foto: KB/Jens Östman

Biblioteket, Humlegården i Stockholm

Här kan du studera både vårt trycka och audiovisuella material (ljud och rörliga bilder). Här bedrivs även en stor del av KB:s övriga verksamhet såsom bibliotekssamverkan, insamling av tryckt material, digitalisering, bevarande, katalogisering med mera.

Besöksadress: Humlegårdsgatan 26, Humlegården, Stockholm
Telefon: 010-709 30 00
E-post: info@kb.se

Hitta till biblioteket i Humlegården

gdsg

Audiovisuellt material, garnisonen, Stockholm

I Garnisonen på Karlavägen i Stockholm arbetar vi med att samla in, bevara och digitalisera musik, film och spel samt tidningar, radio och tv. Om du vill ta del av detta material besöker du däremot biblioteket i Humlegården.

Postadress: Karlavägen 96, Stockholm
Telefon: 010-709 30 00 (växel)

Filmarkivet i Grängesberg, tidigare gruvstuga. Foto: KB

Filmarkivet, Grängesberg

KB:s filmarkiv är ett kulturhistoriskt arkiv för svenska folkets filmer. Här samlas filmer från föreningar, företag, kommuner, arkiv, museer och privatpersoner. Filmerna kan ses via Svensk mediedatabas (SMDB) i bibliokteket i Humlegården.

Postadress: Dillners väg 17, 772 40 Grängesberg
Telefon: 010-709 30 00 (växel)

Roggeborgen sedd från kortsidan. Foto: KB/Emil Stenback

Roggebiblioteket, Strängnäs

Roggebiblioteket är förmodligen Sveriges bäst bevarade stifts- och läroverksbibliotek. Här hittar du bland annat sällsynta tryck, medeltida brev och böcker inom ämnen som teologi, naturvetenskap och pedagogik. Det är även möjligt att besöka biblioteket om du bokar i förväg.

Besöksadress: Lektorsgatan 4, Strängnäs
Telefon: 010-709 30 00 (växel)
E-post: rogge@kb.se

Läs mer om Roggebiblioteket

Närbild på gamla tidningar hopknutna med snöre Foto: KB Jens Gustavsson

Statens biblioteksdepå, Bålsta

Statens biblioteksdepå (SBD) magasinerar delar av KB:s samlingar. Här förvaras bland annat dagstidningar från och med 1851. Den som vill läsa dagstidningar som inte finns mikrofilmade eller digitaliserade är välkommen hit.

Vi tar emot besök på måndagar, onsdagar och torsdagar kl. 10–16, efter överenskommelse. Förfrågningar från media om att filma material ska alltid ske via formuläret på vår pressida.

För att ta del av samlingarna krävs giltigt lånekort vid KB. Beställningar ska i första hand gå via KB. Det är viktigt att du hör av dig till SBD ett par dagar i förväg, för att försäkra dig om att materialet är tillgängligt.

Besöksadress: Sigtunavägen 7, Häggeby
Telefon: 0171-521 65 eller 0171-521 91 (kontakta Humlegården om ingen svarar)
E-post: sbd@kb.se

Åker du kollektivt? Närmaste busstation är Sjönäs, som du når med Kollektivtrafikförvaltningen ULlänk till annan webbplats, buss 311. Åker du från Stockholm kan du byta till UL:s buss 311 från pendeltågsstationen Bålsta.