Jorden runt på 80 dagar

Vad har skådespelarna David Niven och Steeve Coogan gemensamt? Jo, båda har spelat den strikta engelsmannen Phileas Fogg på vita duken. KB stoltserar med förstautgåvor av bokförlagan på både franska och svenska.

Verne, Le tour de monde, 1873. Foto: KB

På äventyr med Jules Verne

Phileas Fogg är huvudpersonen i en klassiker värd att återkomma till – Jules Vernes (1828–1905) storslagna äventyr Jorden runt på 80 dagar som i bokform utgavs första gången 1872.

Fransmannen Jules Verne är känd för sina äventyrsromaner, först utgivna i serien Les voyages extraordinaires, 1863–1905. På KB finns denna bokserie inklusive Le tour du monde en quatre-vingts jours, som romanen Jorden runt på 80 dagar heter i original, med vackra illustrationer av de Neuville och L. Bennett, odaterad men med förmodat tryckår 1873.

I intet af sina öfriga arbeten har Verne i så rikt mått slösat med dessa gåfvor som i detta sitt senaste, och frukten deraf har också, att döma af den nu utkomna delen, blifvit ett litet mästerverk.

– Annons från Sigfrid Flodins förlag i Dagens Nyheter den 20 december 1872

Jorden runt på svenska

Den svenska översättningen av boken kom redan samma år som originalet, 1872. Jorden runt på 80 dagar trycktes i flera upplagor redan under 1870-talet men saknade det franska originalets fantasieggande bilder. Den första illustrerade upplagan på svenska i KB:s samlingar är från 1906. De första upplagorna utkom i två delar: 1:a häftet och 2:a häftet som kostade en riksdaler vardera. Här visas första häftet av den allra första upplagan med tryckt omslag på gult papper.

Verne, Jorden runt på 80 dagar 1872. Foto: KB
Verne, Le tour du monde 1873. Phileas Fogg. Foto: KB

Phileas Fogg i Jules Vernes Le tour du monde en quatre-vingts jours, 1873

Verne, Le tour du monde 1873. Aouda. Foto: KB

Aouda i Jules Vernes Le toru du monde en quatre-vingts jours, 1873

Verne, Le tour du monde 1873. Passepartout. Foto: KB

Passepartout i Jules Vernes Le toru du monde en quatre-vingts jours, 1873

"Accalmie (calme), f. vindstilla." – Jorden runt på 80 dagar användes tidigt i Sverige i förkortad form i franskundervisningen för skolornas högsta klasser. I KB finns ett exemplar med ordlista från 1891.

När du har läst denna klassiker på valfritt språk, blivit inspirerad av exotiska resmål och hittat nya originella färdmedel med minimal klimatpåverkan, är det dags att ge sig i kast med filmerna baserade på boken. Två av de mest omtalade är från 1956 och 2004. Vem gör egentligen den bästa rolltolkningen? David Niven eller Steeve Coogan som Phileas Fogg, Cantinflas eller Jackie Chan som Passepartout, Shirley MacLaine eller Cécile de France som Aouda (eller Monique La Roche som hjärtats dam heter i 2004 års filmatisering)?

Jorden runt i filmens värld. Vem är din favorit?

Pedanten Phileas Fogg

Vem är bäst i rollen som Phileas Fogg – David Niven eller Steeve Coogan?

Fästmön Aouda

Shirley MacLaine eller Cécile de France som Aouda (Monique La Roche i 2004 års filmatisering)?

Betjänten Passepartout

Cantinflas eller Jackie Chan som Passepartout?