Jorden runt på 80 böcker

Phileas Fogg gör en minnesvärd och strapatsrik resa i Jules Vernes klassiker Jorden runt på 80 dagar. Följ med på en resa i Foggs fotspår – utan att lämna KB:s trygga magasin!

Resor i KB:s signaturschema SiSch 1967. Foto: KB

KB: signaturschema för boksamlingar -1955. Ämnesfacket Resor, signum 175 med underavdelningar

Resor i KB:s utländska boksamling – signum 157

I KB:s samling av utländska böcker t.o.m. år 1955 har den spännande avdelningen Resor hyllsignum 157, enligt det gamla signaturschemat SiSch. Ämnesfacket är ordnat efter världsdelarna, som man delade in dem förr. Få böcker har inspirerat till långresor, i verkligheten och i fantasin, som Jules Vernes Jorden runt på 80 dagar som utkom första gången 1872. Huvudpersonen Phileas Fogg besökte inte alla världsdelar på sin resa. Men det kan vi göra – i fantasins värld och med hjälp av vackra förlagsband från Jules Vernes tid.

Den 21 december 1872 anländer Phileas Fogg med sällskap till London, efter ett vad som har tagit honom på en resa runt hela jorden. Det har varit en strapatsrik resa, och nu har han polisen i hälarna och den unga kvinna han räddat från döden i Indien vid sin sida.

157 A Res. Allm.

Facket Resor inleds med en allmän avdelning. Här kan vi läsa på och förbereda oss inför resan. Vilka färdsätt ska vi välja, reser vi till fots, till sjöss eller kanske med Orientexpressen?

Förlagsband från förra sekelskiftet som behandlar resor ur ett allmänt perspektiv

157 B Res. Arkt. [Äv. Grönland, Island o. Färöarna samt Antarktis.]

Fogg och Passepartout behövde inte ta omvägen via Arktis men det finns all anledning för oss att göra ett stopp vid bokhyllan i detta fack. Snö, isbjörnar och en kylig färgskala dominerar dekorationen på frampärmarna.

Förlagsband från ämnesfacket som behandlar resor till Arktis

157 C Res. Europ.

För sällskapet i Jorden runt på 80 dagar börjar och slutar resan i Europa, närmare bestämt i London. Böckerna i avdelningen Europa bjuder på en stor variation. Från Azorerna till Balearerna. Från natur och höga berg till kunglig pompa och ståt.

Förlagsband från ämnesfacket som behandlar resor till Europa

157 D Res. Asiat.

Bombay, Calcutta, Hong Kong och Yokohama – Phileas Fogg reser tvärs över hela Asien. Vi är inte sämre, via böckerna testar vi husbåt i Kina, bestiger Himalaya och blir tillfångatagna på Sumatra. Naturbilder förekommer ofta på omslagen i förlagsbanden om Asien.

Förlagsband från ämnesfacket som behandlar resor till Asien

157 E Res. Afr.

Dvärgar, kannibaler och mörker. Somliga av reseskildringarna från Afrika doftar unken kolonialism. Fogg nöjde sig med ett kort stopp i Egypten på väg till Asien men vi tar en tur ända ned till Sydafrika och besöker många av kontinentens länder på vägen. Vapen och soldater är flitigt använda illustrativa inslag på de afrikanska reseböckerna i KB:s samling.

Förlagsband från ämnesfacket som behandlar resor till Afrika

157 F Res. Amer.

Från San Francisco till New York går resan i Jorden runt på 80 dagar, men till skillnad från Fogg gör vi en avstickare till Sydamerika, besöker underlandet Arizona och tillbringar en sommar med jakt och fiske bland simmande älgar i Alaska.

Förlagsband Resor Amerika. Foto: KB

Förlagsband från ämnesfacket som behandlar resor till Amerika

157 G Res. Austr.

I Australien upplever vi allt som Fogg missade, hans sällskap hade ju ingen anledning att ta denna rutt. Oss väntar äventyr, naturliv och stora avstånd. Men kannibalerna på Salomonöarna hoppar vi över.

Förlagsband Resor Australien. Foto: KB

Förlagsband från ämnesfacket som behandlar resor till Australien

Hur gick det då för Fogg, betjänten Passepartout, detektiven Fix och fästmön Aoda? Läs mer i KB:s boksamlingar eller studera ämnet i samlingarna av ljud och bild.