Ivar Arose­nius - jubilerande kattkonstnär

Idag skulle konstnären Ivar Arosenius fyllt 140 år. Tyvärr dog han redan 1909 endast 30 år gammal till följd av blödarsjuka. Och han hade en mycket bredare repertoar än katter.

Ivar Arosenius Kattresan Foto: KB
Självporträtt Ivar Arosenius Foto: Nationalmuseum / Wikimedia Commons

Foto: Nationalmuseum / Wikimedia Commons

Den i Göteborg hemmavarande konstnärens målningar hade ofta fantasi- och sagomotiv. Han målade svenska landskap och midsommarfester där han kunde placera in ett allvarligt mörkklätt självporträtt i det färgglada sommarfirandet. Han gjorde också satirteckningar för tidskriften Strix.

Efter att han blev pappa 1906 blev dottern Eva, Lillan, ett favoritmotiv.

Den som vill veta mer om Arosenius och se fler av hans fina bilder kan titta in på Aroseniusarkivet vid Göteborgs universitet. http://www.aroseniusarkivet.se/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Mest känd är Arosenius för bilderboken Kattresan som kom ut 1909, efter författarens bortgång. Boken handlar om hur Lillan och hennes katt ger sig ut på resa. På resan möter de diverse djur. De möter också en ful gubbe. Till slut träffar de kungen som bjuder på saft och kakor och katten äter tills han spricker. Som tur är kan kungens skräddare sy ihop honom igen.

Teckning av gubbe med lång näsa och grön hatt och en flicka i röd klänning som rider på en katt.

Kattresan har kommit ut i flera upplagor som vi förstås har i samlingarna på KB tillsammans med hans övriga bilderböcker.