Vårångest med Lagerkvist

23 maj är Pär Lagerkvists födelsedag. Född i den ljuvaste tiden på året kom han att bli en av våra främsta skildrare av ångest. Vi har förstås alla hans verk i våra samlingar och några av dem i lite extra fina band.

Fotografi av en man med allvarlig min.

Foto: Wikimedia commons/Gunnar Brandell: Svensk litteratur 1870–1970

Pär Lagerkvist är en av Sveriges största författare med en gedigen produktion inom både poesi, prosa och dramatik. Men det finns ofta ett drag av mörker i hans verk. Det är 130 år sedan Pär Lagerkvist föddes.  Han dog 83 år senare och hade då sett efterverkningarna av två världskrig vilka i hög grad påverkade honom och hans diktning.

Lagerkvist blev ledamot av Svenska Akademien 1940 och fick nobelpriset i litteratur 1951.

Barrabas

Barabbas är en roman om död och skuld som kom ut första gången 1950. Den handlar om Barabbas som är den rövare som blir frigiven i stället för Jesus och som sedan måste leva med att vara det. Utgåvan på bilden trycktes i Paris 1954. Bokbandet av Pierre-Lucien Martin är i svart skinn med präglade dekorationer och har ett kors som central figur.

Bokband i svart skinn med präglade dekorationer bestående av ett kors och geometriska figurer. Bild: KB

Barrabas. Bild: KB

Bödeln

Bödeln är en antinazistisk roman från 1933, som hamnade på bokbål i Tyskland. Pär Lagerkvist var en tidig motståndare till nazismen. Den här utgåvan från 1968 är illustrerad av Staffan Hallström. Bandet är utfört av Herbert Lindgren 1974. Det är ett svart helskinnband i kalvskinn med applikationer i oasis (getskinn). Dödens ängel med en soldathjälm på kraniet breder ut sina svarta vingar framför en mörkgrön himmel. I bakgrunden korsas himlen av en vit raket.

Bokband i svart skinn med applikationer. En svartklädd figur med soldathjälm på ett kranium och utbredda svarta vingar framför en mörkgrön himmel. I bakgrunden korsas himlen av en vit raket. Bild: KB

Bödeln. Bild: KB

Ångest

Poesiboken Ångest som kom ut 1916 är kanske en av Lagerkvists mest kända böcker och den som har placerat honom i facket ångestskildrare. Han skrev den under första världskriget, och dess motiv är död och ångest. Här har vi den i ett halvskinnband utfört av Edith Welinder. Pärmen består av mönstrat överdragspapper och den har rygg och hörn i skinn.

Bokband med mönstrat papper i blått, rött och vitt och rygg och hörn i mörkblått skinn. Bild: KB

Ångest. Bild: KB

Från Ångest kommer Lagerkvists kanske mest citerade rader:

Ångest, ångest är min arvedel, min strupes sår, mitt hjärtas skri i världen.

Praktband

Ovanstående böcker ingår i en samling på Kungliga biblioteket som kallas Svenska praktsamlingen där vi har samlat tryckta böcker med extra fina bokband. Den består av en äldre del som innehåller böcker som plockats ur övriga samlingar på grund av att de har band med konstnärlig utformning. Den nyare delen består av böcker tryckta efter 1955 som förvärvats specifikt för sina bokband.