Drömboken

Verklighet och dröm, ibland är de svåra att skilja åt. Minns ni drömmen när morgonen nalkas? Goda nyheter i så fall, för här finns skrifterna där alla drömmar förklaras!

Boktitel i frakturstil. Text: Nyaste drömbok på vers.

Drömboken

Drömmar kan vara ganska konstiga eller rentav obegripliga. Ofta minns vi dem inte heller när morgonljuset jagat bort nattens visioner. Det som nyss var så tydligt bleknar och försvinner. Men ibland minns man och undrar vad allt betydde. Var det en bearbetning av händelser, en oro inför framtiden, feberdrömmar eller något helt annat? Förr, innan det rationella tänkandet tagit över, tillskrevs drömmar en radikalt annorlunda betydelse. De kunde verkligen förebåda framtiden och ödet.

Ett tips från kollegan Johanna Lundström får in mig på drömspåret. Hon berättar om de fantastiska skrifter vi har i våra samlingar kallade drömböcker, och Johanna har rätt. De är som en dröm!

Ursprunget

Artemidoros Daldianus heter författaren till det äldsta fullständiga antika verket om drömtydning, Oneirokritika, som på grekiska betyder just drömtydningar. Han levde på 100-talet e.Kr och reste runt för att samla in drömmar i syfte att tyda dem. Drömmen – om ni ursäktar ordvalet, och det borde ni kanske inte göra – för honom var att hitta förklaringen till alla olika teman som förekommer i drömmarnas rike. Artemidoros var inte på långa vägar först utan drömböcker fanns tusentals år innan han skrev sitt verk, drömböcker kopierades för hand och hölls på så sätt vid liv. Däremot är Oneirokritika den äldsta systematiseringen av folklig drömtydning. Med Gutenbergs tryckpress på 1400-talet kom helt nya möjligheter att öppna sig för spridningen av drömböckerna.

Titelsida på lumppapper, text i frakturstil. Text: En ny drömmebook.

Den första tryckta drömboken på svenska

Den svenska drömmen

I Sverige släpps boken med den bästsäljande titeln En ny drömmebok, : thet är: Vthläggelse på drömmer, och hwilka drömmer man skal achta  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.år 1641. För övrigt den första tryckta drömboken på svenska, dock översatt från tyska. Samma århundrade återkommer sedan ytterligare ett par uppdaterade varianter av samma titel. Under 1700-talet ges ett fåtal drömböcker ut, men det är på 1800-talet som den stora drömboksvågen kommer och då ofta med titlar som anknyter till andra kulturers visdom. Ett titelexempel är Nattmössan : En ny och bemärkelserik drömbok, med uttydning öfver de flesta nu brukliga drömmar; ... Till drömmandes nytta, förf. af en arab. Öfvers Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Och den som tycker titeln är aningen lång ser på bilden under att den faktiskt är väsentligt förkortad, verkligheten ser mycket värre ut.

Titelsida på lumppapper, text i frakturstil. Text: Nattmössan; En ny och bemärkelserik drömbok.

Nattmössan

Men nu vill ni väl veta lite om vad era drömmar egentligen betyder? Klart ni vill, vi kastar oss genast in i drömböckernas förtrollade värld.

Lumppapper med text i frakturstil. Text: Bränwin.

Brännvinsdrömmen

"Att supa, eller bli berusad, betyder att man älskas af någon."

Inget är som det verkar

En förvirrande sak med dessa drömböcker är att jobbiga drömmar kan få en positiv tolkning, medan andra drömmar som ser bra eller neutrala ut blir dåliga. Att exempelvis se blodsutgjutelse "betyder fröjd och tröst". I En ny drömmebok ska man undvika att se glädje för då betyder det stor bedrövelse. Att i drömmen vara på en släktings eller väns begravning blir också märkligt nog hur bra som helst enligt Nattmössan, då får man nämligen "göra ett lyckligt och förmånligt gifte". I avsnittet om brännvin, som ni ser ovan, förvandlas berusning till att någon älskar drömmaren, och det kanske beror på den berusande förälskelsen. Att vara drucken ska dessutom betyda att förmögenheten växer och som bonus ett snabbt tillfrisknande. Det ni!

Lumppapper, text i frakturstil. Text: Dalkarl.

Druckna dalkarlar med dolk

För mig som bördig från Dalarna får drömmen om dalkarlen full uppmärksamhet. Där betyder nämligen framgångsrik strid mot nämnda karl att man befinner sig i stor fara. Så tänk på det, dröm inte ens om att bråka med oss från Dalarna. Men min favorit måste ändå vara drömmen där man tar livet av sig med dolk, då är nämligen ens lycka gjord och livet blir långt! Förvirrande? Ja, lite men också underhållande.

"Att drömma att man sjelf aflifwar sig med en dolk, betyder ett långt lif."
Lumppapper med text i fraktur. Text: Galge.

Häng dem högt

"Att wara dömd till repet, och bli hängd i galgen, bebådar att man, allt efter galgens höjd, skall komma till höga hedersposter."

Svindlande höjder och livsfarliga ceremonier

Lika förvirrande är det faktum att drömmar om ett liv som eremit innebär att man kommer bli medlem av flera sällskap. Mycket logiskt. Att hängas i galgen betyder överraskande nog uppnående av höga hedersposter, ju högre upp repet sitter desto bättre. I en annan bok står hängningen bara rätt och slätt för stor lycka. Överlag verkar det – tvärtemot vad de flesta rimligen skulle kunna tro – positivt att bli hängd.

Drömmar om ceremonier bör dock undvikas då ni här ser att drömmaren i så fall "omkommer wid något upplopp". Det måste verkligen ha varit en skräck på 1800-talet att drömma om ceremonier. Tänk bara att invänta det där våldsamma och dödliga upploppet som med all visshet väntade i framtiden. Desto bättre att ha en fin dröm med en cirkel i, kunna luta sig tillbaka och vänta på den mycket långa pensionen.

Lumppapper med text i frakturstil. Text: Ceremoni.

Ceremonier och cirklar

Glädjen med spö

Den som ger en komplimang kommer få tillbringa sitt liv i ensamhet, så ge för allt i världen inte komplimanger i era drömmar! Och att se någon få spö ska enligt Drömbok eller Förklaring på de förnämsta drömmar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. betyda glädje. Glädje för vem kan man kanske fråga sig? Förmodligen inte för den som får spö. Sjukdom betyder giftermål vilket bara är förvirrande, men kanske skrevs just den tolkningen av en olyckligt gift författare. Fast i den äldsta boken från 1641 finns en parallell där bröllop och dans förebådar "hiertans sorgh", inte så bra det heller. Där får man också veta att bröllop med en piga betyder skada. I samma bok tolkas för övrigt drömmar om att ha skägg som "stoor pino" och att se andras skägg "wredhe". Den inte heller särskilt korrekta med moderna mått mätta, "liggia hoos een hora", blir av någon anledning "winning och penningar".

Lumppapper med text i frakturstil. Text: Sjukdom, Giftermål.

Giftermål och spö

"Spö, att se någon få, glädje"

Förlorad symbolik och motsägelser

Sedan är det självklart så att viss symbolik gått förlorad för oss, saker som förr var självklara blir obegripliga i nutid. Att se blommor i drömmen är ett exempel på något som förändrats genom tiderna, ursprungligen var det nämligen ett mycket dåligt tecken och associerades mer till blommorna vid en begravning. Så plötsligt mot slutet av 1800-talet sågs blommor i ett romantiskt skimmer och hux flux förbyttes dåligt till bra.

Ibland motsäger tolkningarna sig själva, som i drömboken från 1641 där man ser sig själv naken och det på olika sidor betyder både bedrövelse och gott. Men det finns fler ologiska fall i drömböckernas värld. Att se löss krypa betyder nämligen ofta fördel, samtidigt som ohyra är något dålig i andra sammanhang. En svart häst betyder onda ord, medan flera hästar blir en förtjänst. Även hus som brinner kan i samma bok betyda gott eller ont beroende på hur klar lågan brinner, och om huset störtar samman eller inte. Ett visst mått av förvirring råder.

Lumppapper med boktitel. Text: Fullständig och af erfarenheten befunnen säker drömbok.Förstora bilden

En dröm för spelare

Ett säkert sätt att bli rik

Men det är inte bara i kärlek och misär böckerna kan användas, utan även spelare har nytta av dem. Den här skriften till exempel utger sig för att vara lottospelarens bäste vän. Hur skulle den kunna vara något annat med den sköna titeln Fullständig och af erfarenheten befunnen säker drömbok, för lotteri-spelare i allmänhet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.? Den funkar så finurligt att olika drömkategorier har ett nummer. Drömmer du exempelvis om en galge – och lite osökt undrar i alla fall jag om man förr i tiden drömde ohälsosamt mycket om galgar – betyder det nummer 23. Den mer vanliga drömmen där man besmittar någon ger istället siffran 83. Vi får inte heller glömma "Det berömda Franska Rofdjuret" – möjligen menas här Gévaudanmonstret Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – som ger 9.

Så dröm på nu och kolla av med skriften vad det ger för lottonummer, bara klicka på broschyrens länk för att komma till den digitala versionen och framtida rikedom!

Lumppapper med tryckta siffror och tillhörande ord som berättar vad de betyder.

Nummer 83 som i Besmitta

Modernare drömböcker

Böcker om drömtolkningar har getts ut även i modern tid, bland annat Den stora drömboken av Åke Ohlmarks som kom i nyutgåva 2005. Samme Ohlmarks som tidigare fått ett eget inlägg här för sitt angrepp på familjen Tolkien med boken Tolkien och den svarta magin. Ett annat exempel är drömboken Drömtydning : dina drömmar från A-Ö, som kom i nytryck samma år som Ohlmarks bok och påminner mycket om de äldre drömböckerna med sitt spådomsaktiga innehåll. Annars är spådomar mindre vanliga i moderna drömböcker efter 1960-talet, skrifterna handlar oftast mer om vad drömmarna kan ge för självinsikter.

Fler drömmar i KB

Det finns en stor mängd fina drömböcker att skörda visdom ur, men ni får själva gå in och läsa de digitaliserade skrifterna i listan nedan. För att söka reda på de som inte digitaliserats går det bra att använda sig av Libris Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Regina Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller vår gamla kortkatalog Plåten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som finns digitaliserad. Det fina med den sistnämnda är att ni kan bläddra i kategorin Magi Spådomar Drömböcker (signum 42 Abb) och systematiskt botanisera bland utbudet fram till år 1955. Tänk då bara på att det finns en särskild kategori för de som tryckts mellan 1700 och 1829 (åtta kort) och att det som tryckts innan 1700 står på Före 1700 1 If Vitterhet Svensk Folklitteratur (dock endast ett kort som har med drömböcker att göra).

Bara några sista visdomsord innan vi slutar: om ni ser eller blir bitna av en utter i drömmen betyder det att ni "lär få penningar af elaka wänner". I alla fall enligt vår vän Nattmössan, så tänk på det.

Hitta objekten i våra samlingar