Matchtrö­jor och klubb­mär­ken

Idag skulle Sverige ha spelat sin första match i fotbolls-EM. Det är säkert en och annan som minns och sörjer. Inte för att det är någon riktig tröst för den som längtar efter mästerskapsmatcher, men en karta från Svenska fotbollsförbundet kanske ändå kan intressera.

Detalj av karta över södra Sverige med bilder på fotbollsklubbars matchtröjor utplacerade på klubbens hemort (Källa:KB)

Att man på KB kan hitta både böcker och tidskrifter som handlar om fotboll och annan sport är rätt självklart. Men spår av idrottshistoria kan också hittas i mer otippade samlingar. Till exempel en karta över fotbollssverige utgiven av Svenska fotbollsförbundet när de firade 75 år 1979.

Svenska fotbollskartan

Kartan visar alla klubbar med lag som 1979 spelade i divisionerna I–III. Det är hela 186 klubbar som presenteras.

Förutom dräkter och klubbmärken finns uppgifter om vilket år klubben grundades, hur många lag klubben hade och namnet på hemmaarenan.

I högermarginalen syns också emblemen för de olika distrikten.

Tecknad karta över Sverige, fotbollströjor utplacerade på lagets hemort. Det är mycket tätare i södra Sverige än i norra.Förstora bilden

Publicerad med tillstånd av Svenska fotbollsförbundet. (KoB 19 ab st.f.)

Från Alingsås idrottsförening till Överås bollklubb

Utsnitt av Svenska fotbollskartan.

Klubbmärken alfabetiskt från Alingsås Idrottsförening till Flarkens IF.

Klubbmärkena presenteras alfabetiskt och i bilden ovan syns bland annat de allsvenska lagen AIK, BK Häcken och DIF tillsammans med mindre föreningar som Brösarps idrottsförening och Enebybergs IF. Häckens klubbmärke är uppdaterat sen 1979, men annars är just klubbmärkenas utseende något som inte har ändrats särskilt mycket.

Utsnitt av Svenska fotbollskartan.

Klubbmärken från svenska fotbollsklubbar som börjar på F och G.

Många av lagen på kartan ligger fortfarande kvar in någon av de tre översta serierna, men andra har försvunnit. FK Kick från Norrköping finns exempelvis inte kvar som eget lag längre.

Alla klubbar som idag spelar i Allsvenskan fanns med i någon av de tre översta divisionerna 1979. I dagens Superetta finns däremot några nykomlingar. Åtminstone AFC Eskilstuna, Dalkurd och Umeå FC har alla bildats sen kartan gjordes.

Fotboll i hela landet?

Kartan visar tydligt att fotboll verkligen är en spridd sport i Sverige. Även om det är betydligt glesare med tröjor i norra Sverige så är det 1979 bara två landskap som helt är utan lag i de övre divisionerna, nämligen Härjedalen och Gotland.

Utsnitt av Sveriges fotbollskarta.

Östergötland och Småland är nästan täckta av matchtröjor medan Gotland saknar helt.

Irrationellt spelande motståndare

Kartan innehåller också en del historik över svensk fotboll. Man lyfter inte bara fram spelare utan prisar även Sveriges ”omutligt hederliga funktionärer”.

Framgångar i OS och VM beskrivs, men det är ett nederlag som uppmärksammas mest, nämligen förlusten mot Japan i OS 1936. Japanerna beskrivs som ”de vindsnabba och irrationellt spelande japsen”. Att skylla en förlust på att motståndaren spelade irrationellt känns inte som bästa förlorarandan. Man kan tycka att den värsta besvikelsen borde ha lagt sig efter 40 år?

Två vykort med ett kvinnligt och ett manligt landslag klädda i blågula matchkläder.

Inte en lagbild från OS 1936, men väl vykort på svenska fotbollslandslag från andra glansdagar.

Härliga segrar och nyttiga nederlag

På kartan konstateras också att sporten står stark. Antalet utövare växer och man nämner det "nära nog" sensationella i att damfotbollen hade 20 000 licensierade spelare.

Och avslutningen får vi ta med oss framåt till nästa efterlängtade mästerskap: ”Svensk fotboll seglar med förliga vindar mot nästa stora jubileum! Med härliga segrar och nyttiga nederlag i släptåg…”.

Hitta objekten i våra samlingar