Oxygen och Aromasia

Vi lever i dystopiernas tid. De framtidsvisioner som porträtteras i litteraturen och på filmduken är ofta mörka och dystra. Men just nu känns det nästan som att verkligheten överträffar fiktionen. Det kan då vara skönt att hitta en bok där framtiden beskrivs i lite ljusare toner.

Titelsida till Oxygen & Aromasia med svartvit illustration av bland annat ett par i en fantasifull flygmaskin.

Oxygen och Aromasia : bilder från år 2378 av Claës Lundin kom ut 1878 och anses vara Sveriges första science fiction-roman. Lundin var journalist och författare och mest känd för sina stockholmsskildringar. Han gav bland annat ut Gamla Stockholm : anteckningar ur tryckta och otryckta källor tillsammans med August Strindberg.

Bokomslag med rikt detaljerat mönster i rött, svart, blått och guld.

Gamla Stockholm : anteckningar ur tryckta och otryckta källor av Claës Lundin och August Strindberg.

Även i Oxygen och Aromasia är det Stockholm som skildras men istället för det gamla Stockholm är det här ett Stockholm långt in i framtiden. Författaren har begett sig ända till år 2378. Det finns en tysk förebild till romanen vilket redovisas i början av boken. Lundin har dock skrivit ett självständigt verk.

Han använder romanen för att föra fram sina egna liberala idéer och i hans framtida Sverige är jämställdheten mellan könen total.

De tekniska framstegen, de olika uppfinningarna som var så populära i de tidiga science fiction-romanerna, har han lånat från förebilden. Men det som gör hans roman unik, stockholmsskildringen och samtidssatiren, är hans eget verk. Han använder romanen för att föra fram sina egna liberala idéer och i hans framtida Sverige är jämställdheten mellan könen total. En åsikt som kanske inte delades av hans vän Strindberg. Boken är fortfarande läsvärd och rekommenderas varmt.

Sam J. Lundwall

Nyutgåvor av Oxygen & Aromasia i bearbetad upplaga har utgivits av Sam J. Lundwall, dels 1974 på Lindqvist förlag och sedan på Lundwalls egna förlag Lundwall Fakta och fantasi 1994. Då med ett vackert omslag av konstnären O.A., Oskar Andersson.

Lundwalls insatser för klassisk science fiction i Sverige kan knappast överskattas. Han har arbetat med utgivning av science fiction-litteratur både på andras och egna förlag. Han har dessutom skrivit egen både skön- och facklitteratur inom området och sammanställt bibliografier.

Om du vill läsa Oxygen och Aromasia finns den som gratisresurs både hos Projekt Runeberg och Litteraturbanken.