Med kärlek från boksam­ling­ar­na

Från ljuv romantik i praktfulla bokband till djupaste oro i 50-örestappning. Möt alla hjärtans dag med oss!

Foto av detalj av brunt skinnband med guldtryckta brinnande hjärtan.

Hjärta och smärta

Så är det över oss igen, det kommersiella påfund vi kallar alla hjärtans dag. Men hjärta rimmar som bekant på smärta och romantiken är inte självklar bara för att almanackan visar den 14 februari. Enklast är förstås att ignorera hela spektaklet. Men om känslan av romantisk otillfredsställelse ändå ligger där och gnager, erbjuds här en lösning.

En bokbukett till dig

Vi vill ge denna bokbukett till dig som inte fick några festligt inslagna rosor med rosa silkespapper i morse. Till dig som under dagen varken sett röken av något kort med romantiskt budskap eller någon chokladask med praliner av alldeles för hög kakaohalt. Och framför allt till dig som tänker äta en ask à 250 gram sockrade geléhjärtan på egen hand i kväll. Från ljuv romantik i praktfulla band till djupaste oro i 50-örestappning, våra bokhjärtan klappar för dig!

Framför allt till dig som tänker äta en ask à 250 gram sockrade geléhjärtan på egen hand i kväll.

Jugend-hjärta

Ett jugend-hjärta av skära rosor på ett bokband av hovbokbindare Gustaf Hedberg, ca 1900, slår vilken bensinmacksbukett som helst. Kompositionen är ett prov på hantverksskickligheten i Hedbergs bokbinderi: skinnmosaiker, förgyllning och färgprakt.

Foto av detalj av bokband med ett hjärta av rosa blommor i skinnmosaik.

Brinnande hjärtan

Det är förunderligt hur både lycklig och olycklig kärlek kan göra fysiskt ont i hjärtat. Intensiteten i denna känsla illustreras av förgyllda brinnande hjärtan i dekoren till ett bokband från sent 1600-tal. Vid något tillfälle under bokens KB-historia har man velat rättfärdiga bevarandet av detta glödande kärleksbevis. En blyertsanteckning i boken berättar nämligen att texten redan finns i samlingarna, men lyckligtvis ges tillägget "Behålles för bandets skull, som bok."

Det brinnande hjärtat är en kristen symbol för Jesus hjärta.

Foto med förstoring av förgylld bokbandsdekor av ett brinnande hjärta.

Allmogehjärtan

Det behöver inte vara så perfekt när man har hittat den rätta. Färgen kan få rinna lite utanför och änglarna vara lite lösa i konturen. Som i dekoren på detta fästmansband, en traditionell gåva från fästmannen till sin blivande brud. Det rör sig om Psalmboken bunden i pergament, dekorerad med stämpelplatta och handmålad dekor, ca 1800. Denna typ av bokband kallas även allmogeband Länk till annan webbplats..

Foto av detalj av bokband i pergament bemålat med hjärtan.

Från hjerta till hjerta

I denna broschyr från 1852 ges tips angående korrespondens i hjärtefrågor för älskare och älskarinnor. Råden är handfasta och välformulerade och i en helt annan division än en hjärt-emoji i ett sms. Ett rörande exempel ur innehållet: En vandrande gesäll ska adressera sin älskarinna och får rådet att beskriva hur glädjelöst hans liv nu är. Han döljer tårarna i verkstaden genom att luta sig ned över arbetet och arbeta ännu flitigare...

Beskuret foto av en titelsida tryckt i svart på rosa papper.

Ett oroligt hjärta

Denna tunna roman från 1910 omsluts av ett skört grönt pappersomslag med tryck i rött och svart. En bild dominerar utformningen. I förgrunden syns en kvinna, i bakgrunden en grupp män och vid vardera sida om personerna finns svarta linjer ur vilka 30 små röda hjärtan tycks bubbla uppåt. Boken är utgiven som nummer 17 i serien Illustreradt 50-öres Bibliotek. Men upphovsmannen, tysken Paul Heyse, var ingen dussinförfattare. Han belönades med Nobelpriset i litteratur samma år som boken kom ut på svenska.

Foto av detalj av bokomslag tryckt i svart och rött på grönt papper.

Alla hjärtans dag lanserades i Sverige, med anglosaxisk förebild, av varuhuset NK på 1950-talet men slog igenom på allvar först på 1990-talet. Nu på 2020-talet firas dagen med pyssel i förskolor och skolor, butikerna erbjuder speciella alla hjärtans dag-presenter på temat smycke-snuttefilt-snask och mataffärerna översvämmas av hjärtformade gotter.