Nobelfest i Hedbergs bokbinderi

Nobelpriset förknippas med ära, pompa och ståt – och med det vackra handbundna diplom som föräras varje pristagare. Under många år på 1900-talet bands diplomen av Hedbergs bokbinderi.

Nobelsigill och andra prover inför Nobeldiplomtillverkning. Foto: KB

Anrikt bokbinderi

Från 1900-talets början och ända in på 1960-talet tillverkades diplomen till den årliga Nobelprisutdelningen av det anrika Hedbergs bokbinderi. När Hedbergs upphörde med sin verksamhet 1969, köpte KB hela bokbinderiet som nu ingår i de särskilda samlingarna. I den mångfacetterade Hedbergssamlingen finns flera spår av diplomproduktionen till Nobel. Prover, skisser och foton samsas med beställningar och annan dokumentation från bland andra Svenska akademien och Nobelstiftelsen.

Handbundna Pärmar i skinn

Nobeldiplomet består till det yttre av pärmar som är handbundna i skinn och handförgyllda med bokbindarstämplar av olika slag, med linjer och ornament. Själva bandet, pärmarna och inramningen till diplomen, utfördes av hovbokbindare Hedberg som har lämnat en signatur i form av en guldstämpel.

Utsmyckning av konstnärer och kalligrafer

När man öppnar pärmarna till ett Nobeldiplom möts man av ett uppslag med pergament eller pappersark, dekorerat av kalligrafer och konstnärer med handskriven text och handmålade bilder.

Bertha Svensson-Piehl var en av de skickliga konstnärer som anlitades. Svensson-Piehl utformade litteraturprisets diplom under en häpnadsväckande lång period, 1919–1962. Halvvägs in i sin Nobelkarriär intervjuades hon i Svenska dagbladet (den 2 december 1948). I artikeln berättar hon om det mödosamma arbetet att måla och texta på pergament, som vid denna tid inte var berett av bristvaran kalvskinn, nu var det antilopskinn som gällde!

2 Adressperm. till Nobelpris i Litt. 1919/20 à 525:-. 4 st pergament till dito à 18:-.

525 kronor för Nobelpriset i litteratur

I firmaarkivet som tillhör Hedbergs bokbinderi finns ytterligare information om Nobeldiplomen i form av beslut, protokoll och beställningar från Svenska akademien och Nobelstiftelsen.

Bland posterna i en beställning från Nobelstiftelsen 1920 återfinns:

”2 Adressperm. till Nobelpris i Litt. 1919/20 à 525:-”

”4 st pergament till dito à 18:-”

Minnesbilder i urval

Hedbergs bokbinderi sparade foton av de Nobeldiplom de producerade. Här följer ett urval från samlingen – George Bernard Shaw 1926, Winston Churchill 1953 och Max Thieler 1951.

Skiss av George Bernard Shaws Nobeldiplom. Foto: KB

Foto av George Bernard Shaws Nobeldiplom 1926.

Foto av Winston Churchills Nobeldiplom 1953. Foto: KB

Foto av Winston Churchills Nobeldiplom 1953.

Foto av pärmen till Max Thielers Nobeldiplom 1951. Foto: KB

Foto av pärmen till Max Thielers Nobeldiplom 1951.

Konstnären Bertha Svensson-Piehl och Nobeldiplomen

1919–1962
under dessa år stod hon för den konstnärliga utformningen av diplomen
Antilop
fick duga som ersättning när pergament av kalvskinn var en bristvara
18 kr
per styck fakturerade Hedbergs bokbinderi för pergament till Nobeldiplomen 1920
Hitta objekten i våra samlingar