fullskärmsbild

Vem vågar baka 1930-talets intressantaste pepparkaka?

En pepparkaka ska vara god, söt och kryddig. Men kan den också vara intressant? Vi hittar en bortglömd dimension av julbestyren i pepparkaksrecept från förra seklet.

Nya dagligt allehanda, 1930-talet. Foto: KB

Oväntat grepp på välbekant kaka

När tidningen Nya Dagligt Allehanda under 1930-talet gav ut små handböcker i följetong, fick den älskade pepparkakan en helt egen serie med recept i tunna broschyrer. "Farmors mors pepparkakor" från omkring 1750 samsas här med mer moderna "Göteborgs-pepparkakor" och recepten är alla utvalda i en tävling.

När man läser recept av modernt snitt brukar det framhållas att pepparkakor ska vara lättkavlade, söta, kryddiga och goda. Men i denna serie från förra seklet är underrubriken något oväntat ”De intressantaste recepten…”.

1 kvarter sirap, 3 skedblad skirt smör, 3 skedblad grädde, 3 äggulor, 1 lod pottaska (1 lod = 13 gram), kryddor efter smak, mjöl till en lagom hård deg.

Utmaning och recept

Kanske tar vi idag alltför lättvindigt på de välbekanta kakorna. Finns det ytterligare en bortglömd dimension av pepparkaksbaket? Jag utmanar härmed läsekretsen att testa – vem vågar baka 1930-talets intressantaste pepparkaka?

Här är ett av de mest intressanta recepten, lycka till!

Nya dagligt allehanda, pepparkaksrecept 1930-talet. Foto: KB

Ge inte upp, här finns hjälp!

Skedblad
kvarter, skedblad och lod är gamla mått
1 skedblad = 1 matsked,1 lod = 13 gram, 1 kvarter = 33 centiliter
Pottaska
är ett gammalt namn på kaliumkarbonat
Håll eventuella pottor borta från pepparkaksbaket – använd bakpulver eller bikarbonat istället!
Lagom hård
en lagom hård pepparkaksdeg är – ganska mjuk
Degen stelnar när den får vila inför utbakning. Dessutom behöver man ofta använda mycket mjöl vid kavling vilket gör degen ännu hårdare.