Hobbitdagen

Vi firar Hobbit Day och bjuder en hobbit på visning i samlingarna. Det blir en resa med öl, tobak, fyrverkerier och drakar. Visste du att Bilbo först gick under namnet Hompen här i Sverige?

Hompen, den första utgåvan av Bilbo, 1947. Foto: KB

Hobbitdagen firas den 22 september till minne av J.R.R. Tolkiens mest kända hobbitar som faktiskt delar födelsedag; Bilbo och hans 78 år yngre systerson Frodo, båda hjältar i var sitt storslaget litterärt äventyr, Hobbiten och Härskarringen.

Tolkiens böcker är sedan mitten av förra seklet goda kamrater till generationer av läsare, men genom de senaste årens filmer har Tolkiens värld blivit allmängods. Sauron, Smaug, Gandalf, Aragorn – vem känner inte till dem? Men orcher, trollkarlar, alver och dvärgar står sig slätt mot de små hobbitarna som med sin kärlek till det enkla i tillvaron – hemmet, god mat och dryck, kamratskap och mod – har vunnit våra hjärtan.

Den 22 september firar vi Hobbitdagen på KB!

Faktum är att en hobbit skulle känna sig rätt hemma i de underjordiska bokmagasinen i KB. Lite större och mindre gemytliga än en hobbithåla förstås, men ändå väldigt trivsamma. Vi måste förstås planera in vår rundvandring i samlingarna mellan två måltider, hobbitar äter ju ofta och gärna. Och vi bör anpassa visningen efter hobbitars intressen, för även om de är mycket uthålliga så är de ju också väldigt små…  

Hemma i Fylke

Vi börjar vår visning närmast hemmet, i hobbitarnas eget land Fylke. Den första utgåvan av Bilbo/Hobbiten är en raritet på KB – Hompen heter den och återfinns i den svenska raritetssamlingen. I KB:s samlingar finns en mängd material av och om Tolkien, både som tryck och som ljud och bild Länk till annan webbplats..

Fyrverkerier

Hobbitar ställer gärna till med fest och då är ett ståtligt fyrverkeri ett välkommet inslag. Vår hobbit kommer alldeles säkert att fastna för Flobecks omfattande och rikt illustrerade lärobok i fyrverkerikonst från 1819 där man till och med får lära sig om vattenfyrverkerier.

Flobeck, Praktisk lärobok i fyrverkeri konsten, 1819. Foto: KB

Flobeck, Praktisk lärobok i fyrverkeri konsten af Zach. Flobeck. Lund 1819.

Tobak

Gamle Toby är som bekant alla hobbitars favorittobak. En odlingsintresserad hobbit vill givetvis studera Robergs handledning med pedagogiska bilder och handfasta tips anno 1724. Studien av tobaksblomman är ett konstverk i sig.

Roberg, Om nicotiana ellr tobak des skapnad, ansning och nytta., 1724. Foto: KB

Roberg, Om nicotiana ellr tobak des skapnad, ansning och nytta., 1724

Öl

Det är på sin plats att påminna om att en halv pint öl är lagom för en hobbit, åtminstone i stöten. Nu tillåter vi ingen alkohol, eller dryck överhuvudtaget, i magasinen. Men ölbryggeriet hemma i Fylke tål i alla fall att i teorin jämföras med tillredningen som beskrivs i Halenius gedigna skrift som finns i många upplagor, här från 1762.

Utrönte hushålls påminnelser, huru man utaf en tunna malt må kunna tilreda 80 kannor öl, utom 40 kannor swagdricka, och utur en tunna säd twinga 18 til 20 kannor brännewin, med lös panna och i mindre werk, den del af mina älskade landsmän : til tjenst, som antingen sielfwa förglömt, eller nu först skulle åstunda den wetenskap utöfwa.
Halenius, Utrönte hushålls påminnelser, 1762. Foto: KB

Halenius, Utrönte hushålls påminnelser..., Norrköping, hos Johan Edman, 1762.

Drakar

Jo, de finns på KB också. Just den här draken som figurerar på ett 1500-talsband dekorerat med en vacker nederländsk ekollonplatta, påminner alltför mycket om den grymme Smaug. Vi gör en snabb sorti och släpper ut den lille hobbiten i grönskan i Humlegården.

Bokband, detalj av drake. Foto: KB

Druthmar, Christian, In Evangelium Matthæi expositio, per Menradum Moltherum restituta …, Haganoæ, 1530.

Hobbitarnas topp tre:

1. Sam
Trogen vän som svingar en dolk lika säkert som en trädgårdsspade
2. Bilbo
Listig och modig, lurar höftskynket av såväl Gollum som stygga troll
3. Frodo
Ringbäraren med stort R