Kval och val - några vallå­tar från samlingarna

Ingen har väl missat att det är val snart. Vi tar det som en uppmaning att grotta ner oss i ännu en undanskuffad och kanske välförtjänt förbisedd musikgenre – vallåten eller den politiska kampanjlåten.

Spartansk design på kassetten av Peppers orkester från Borås med "Vårat Sossegäng", 1994

Spartansk design på kassetten av Peppers orkester från Borås med "Vårat Sossegäng", Från 1994

Vallåtarna är alltså partiernas låtar som är tänkta att få väljarna att flockas vid urnorna och rösta på just deras parti. Inte att förväxla med vallmusik Länk till annan webbplats., traditionell musik som har använts i samband med vallning av boskap. Tanken med många vallåtar har nog varit densamma, men den traditionella vallmusiken har nog tjänat syftet mer effektivt.

Även om grundidén med låtarna kanske är att få massor av röster, har de nog i praktiken fungerat till att peppa dom redan frälsta – i bästa fall.

Vi tar ett exempel från varje parti som suttit i riksdagen - ingen slipper undan.

Omslaget till Ny demokratis kampanjlåt "Drag under galoscherna!" från 1991. B-sidan var "Hoppa hulle"

Omslaget till Ny demokratis kampanjlåt "Drag under galoscherna!" från 1991. B-sidan var "Hoppa hulle"

En av de mer spridda kampanjlåten är ”Drag under galoscherna (Nu hänger vi me') Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.” av Bert-Ians från 1991. Med hjälp av, eller trots låten, tog sig partiet Ny demokrati Länk till annan webbplats. i riksdagen det året.

Typisk textrad: ”Här kommer svenska laget ett team, som kämpar för en folklig regim, som andas glädje och renare luft. Vad som krävs är vanligt sunt förnuft.”

Ett exempel från den andra sidan av det politiska spektrumet är Röda kapellets Länk till annan webbplats. låt ”Gå med i KU stärk VPK Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.” från 1974. Som man kanske kan gissa av titeln uppmanas ungdomar att gå med i Vänsterpartiet kommunisternas Länk till annan webbplats. ungdomsförbund Kommunistisk ungdom. Själva musiken är förstås ärkeprogg med Göteborgsanstrykning. Man bara väntar på att figuren Weiron i Ottan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., från Nile City Länk till annan webbplats. ska kliva in.

Typisk textrad: ”När sanningen har börjat bilda mönster, kommer ni kanske att förstå att det är den socialistiska vägen, ni måste gå. Gå med i Kommunistiska Ungdomsförbundet.”
"Det bästa för Sverige", Moderaternas kampanjlåt 1994 - av ingen mindre än Jojje Wadenius

"Det bästa för Sverige", Moderaternas kampanjlåt 1994 - av Jojje Wadenius

Moderaterna Länk till annan webbplats. har ibland tagit professionell hjälp med sina kampanjlåtar av namnkunniga artister som till exempel Wille Crafoord, Mange Schmidt och Jojje Wadenius, men i fallet med ”Sverige jobbar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.” betvivlas det att någon av dem var inblandade. Trots det är låten helt omöjlig att få ut ur huvudet. Låten var MUF:s officiella vallåt 2010.

Typisk textrad: ”Jag är sjuksyrran som jobbar övertid hellre än att se Svenska Hollywoodfruar. Jag är avdelningschefen som trots höga odds skapar jämlikhet och river murar.”
Kristdemokraten Tomas Hagenfors EP, här i kassettform, från 1991

Tomas Hagenfors EP, här i kassettform, från 1991

KD Länk till annan webbplats. har alltid haft en musikalisk ådra. Tidigare partiledaren Alf Svensson var inte främmande för att spela saxofon på valmöten. 1991 gav Tomas Hagenfors, kristdemokratisk politiker och musiker ut EP:n ”Tomas Hagenfors sjunger fyra sånger för Kristdemokraterna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.” med bland annat låten ”Frisk luft i Riksdan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.”.

Typisk textrad: ”Tiden är nu mogen för KDS, ett parti som ligger rätt. En friskare vind i riksdagen 91, vi behöver frisk luft i riksdan.”

Sverigedemokraterna Länk till annan webbplats. satsade inför valet 2010 på naturromantik med ”Blåsippans väg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.”, framförd av partitoppen Linus Bylund. Bylund är ingen nybörjare i musiksammanhang då han tidigare varit sångare i vikingarockbandet Korpöga Länk till annan webbplats..

Typisk textrad: ”Ja, jag tar blåsippans väg, trots storm och regn och uppförslut, ja jag tog den när mitt tvivel drivits ut. Men du din lilla fegis, som alltid går och gnäller, men ändå följer vägen som är jämn och slät och rak.”

Inför riksstämman i Linköping 2016 slog Liberalerna Länk till annan webbplats. till med låten ”Bli liberal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.”, antagligen som ett led i partiets namnbyte från Folkpartiet liberalerna till bara Liberalerna. Själva låten kan väl klassas som dansbandschlager Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. spelad på ett billigt keyboard

Typisk textrad: ”Pekpinnar och tvångströjor, det kallar vi för klet. Nu är det val. Bli liberal. Det är ditt val.”

Inför valet 2014 tog Centern Länk till annan webbplats. hjälp av Fredrik Kempe Länk till annan webbplats. med låten ”Nära dig Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.”. Kempe är en känd artist och låtskrivare med bland annat flera bidrag till Melodifestivalen på meritlistan. Att döma av videon Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., med två animerade bönor som visar texten, bör nog den här låten gjort succé på Centerstämmans karaokekvällar.

Typisk textrad: ”Våga tro, våga väx och gro. Du är den som behövs.”
Socialdemokraterna i Timrås bidrag till valrörelsen 2002 - Soffliggardans

Socialdemokraterna i Timrås bidrag till valrörelsen 2002

Socialdemokraterna Länk till annan webbplats. i Timrå tog inför valet 2002 saken i egna händer och spelade in ”Soffliggardans Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.”. En slagdänga i Classic rock-stil med smittande refräng.

Typisk textrad: ”Eller vill du dansa en soffliggardans och strunta i det som händer, vill du dansa en soffliggardans och gnissla tänder.”

2014 tog Miljöpartiet Länk till annan webbplats. hjälp av folkduon Ixius från Vänersborg. Låten heter förstås ”Vi röstar grönt” Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.och låter faktiskt precis som man kan tänka sig att en miljöpartistisk kampanjlåt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ska låta.

Typisk textrad: ”Med vår framtidstro, bygger vi en bro. Vi röstar grönt i nästa val.”

Jämfört med andra sätt som partierna kommunicerar med väljarna som t ex reklamfilm, annonser och affischer har många av vallåtarna en klar ”gör det själv-anda”. Kanske är det charmen med dem.

Det räcker ofta med en musikintresserad partimedlem som kan hantera ett instrument eller sjunga och vips har man en utgiven låt. Kanske inte i Grammisklass. Men är det inte det som är demokrati – att alla ska få vara med.

Thore Skogman har ju varit inblandad i de flesta musikgenrer. Vallåtar är inget undantag, 1968 gav han ut "Röst i val / Härliga värld" för Socialdemokraterna. Tråkigt nog saknas den skivan hos KB och tas väldigt gärna emot som donation.