Kval och val - några vallåtar från samlingarna
Ingen har väl missat att det är val snart. Vi tar det som en uppmaning att grotta ner oss i ännu en undanskuffad och kanske välförtjänt förbisedd musikgenre – vallåten eller den politiska kampanjlåten.
Vallåtarna är alltså partiernas låtar som är tänkta att få väljarna att flockas vid urnorna och rösta på just deras parti. Inte att förväxla med vallmusik Länk till annan webbplats., traditionell musik som har använts i samband med vallning av boskap. Tanken med många vallåtar har nog varit densamma, men den traditionella vallmusiken har nog tjänat syftet mer effektivt.
Även om grundidén med låtarna kanske är att få massor av röster, har de nog i praktiken fungerat till att peppa dom redan frälsta – i bästa fall.
Vi tar ett exempel från varje parti som suttit i riksdagen - ingen slipper undan.
En av de mer spridda kampanjlåten är ”Drag under galoscherna (Nu hänger vi me') Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.” av Bert-Ians från 1991. Med hjälp av, eller trots låten, tog sig partiet Ny demokrati Länk till annan webbplats. i riksdagen det året.
Ett exempel från den andra sidan av det politiska spektrumet är Röda kapellets Länk till annan webbplats. låt ”Gå med i KU stärk VPK Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.” från 1974. Som man kanske kan gissa av titeln uppmanas ungdomar att gå med i Vänsterpartiet kommunisternas Länk till annan webbplats. ungdomsförbund Kommunistisk ungdom. Själva musiken är förstås ärkeprogg med Göteborgsanstrykning. Man bara väntar på att figuren Weiron i Ottan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., från Nile City Länk till annan webbplats. ska kliva in.
Moderaterna Länk till annan webbplats. har ibland tagit professionell hjälp med sina kampanjlåtar av namnkunniga artister som till exempel Wille Crafoord, Mange Schmidt och Jojje Wadenius, men i fallet med ”Sverige jobbar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.” betvivlas det att någon av dem var inblandade. Trots det är låten helt omöjlig att få ut ur huvudet. Låten var MUF:s officiella vallåt 2010.
KD Länk till annan webbplats. har alltid haft en musikalisk ådra. Tidigare partiledaren Alf Svensson var inte främmande för att spela saxofon på valmöten. 1991 gav Tomas Hagenfors, kristdemokratisk politiker och musiker ut EP:n ”Tomas Hagenfors sjunger fyra sånger för Kristdemokraterna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.” med bland annat låten ”Frisk luft i Riksdan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.”.
Sverigedemokraterna Länk till annan webbplats. satsade inför valet 2010 på naturromantik med ”Blåsippans väg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.”, framförd av partitoppen Linus Bylund. Bylund är ingen nybörjare i musiksammanhang då han tidigare varit sångare i vikingarockbandet Korpöga Länk till annan webbplats..
Inför riksstämman i Linköping 2016 slog Liberalerna Länk till annan webbplats. till med låten ”Bli liberal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.”, antagligen som ett led i partiets namnbyte från Folkpartiet liberalerna till bara Liberalerna. Själva låten kan väl klassas som dansbandschlager Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. spelad på ett billigt keyboard
Inför valet 2014 tog Centern Länk till annan webbplats. hjälp av Fredrik Kempe Länk till annan webbplats. med låten ”Nära dig Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.”. Kempe är en känd artist och låtskrivare med bland annat flera bidrag till Melodifestivalen på meritlistan. Att döma av videon Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., med två animerade bönor som visar texten, bör nog den här låten gjort succé på Centerstämmans karaokekvällar.
Socialdemokraterna Länk till annan webbplats. i Timrå tog inför valet 2002 saken i egna händer och spelade in ”Soffliggardans Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.”. En slagdänga i Classic rock-stil med smittande refräng.
2014 tog Miljöpartiet Länk till annan webbplats. hjälp av folkduon Ixius från Vänersborg. Låten heter förstås ”Vi röstar grönt” Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.och låter faktiskt precis som man kan tänka sig att en miljöpartistisk kampanjlåt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ska låta.
Jämfört med andra sätt som partierna kommunicerar med väljarna som t ex reklamfilm, annonser och affischer har många av vallåtarna en klar ”gör det själv-anda”. Kanske är det charmen med dem.
Det räcker ofta med en musikintresserad partimedlem som kan hantera ett instrument eller sjunga och vips har man en utgiven låt. Kanske inte i Grammisklass. Men är det inte det som är demokrati – att alla ska få vara med.