Världens äldsta akvarietidskrift

En 80 år gammal akvarietidskrift, världens äldsta i sitt slag, har den något att säga en nutida fiskvän som vill förkovra sig inom sitt intresse?

Akvariet, titel. Foto: KB

KB:s samlingar kan stoltsera med världens äldsta akvarietidskrift Länk till annan webbplats.. Den är nämligen svensk och därmed pliktlevererad hit till nationalbiblioteket. Tidskriften Akvariet gavs ut mellan 1927 och 1997, och är sorgligt nog alltså avslutad. Men här är inte platsen att gråta över en nedlagd tidskrift, istället vill jag koncentrera mig på akvariepressens guldålder och de första årgångarna av Akvariet.

Akvariesportens tid

De äldsta sammanbundna volymerna av Akvariet återfinns i KB:s bokmagasin under signum Zoologi Tidskrift. I det första numret, som är åtta sidor långt, redogörs mycket noggrant för tidskriftens riktlinjer och läget för ”akvariesporten”. Den allra första artikeln heter ”Spiggen, en lämplig akvariefisk”. Kanske värd att pröva!

Den allra första artikeln heter ”Spiggen, en lämplig akvariefisk”. Kanske värd att pröva!

Hur ter sig då tidskriften Akvariet så här 80 år senare, hur ser den ut och vad kan man läsa i den? Här finns gott om redaktionellt material och det är alltid trevligt. Annonserna är få, men visar att det fanns en och annan butik för akvarier och fiskar runtom i Sverige. Foder fanns att köpa och Malmö hönseri tillhandahöll extra prima italienska torkade daphnier (vattenloppor).

Akvariet, annons för Malmö Hönseri. Foto: KB
Akvariet, annons Axel Cohn. Foto: KB
Akvariet, annons Malmö Akvarieförening. Foto: KB

Fråga Akvariet

I varje nummer finns en månadsbetraktelse. Januari är den tråkigaste månaden i akvariet, tycker Akvariets skribent. I tidskriften bjuds på nyttiga ”vinkar och råd om inredning”. Fakta, känsla, utseende i en skön blandning alltså.

Tidskriften har också en frågelåda. Signaturen ”Nybörjare från 1926” undrar: "Finnes något effektivt medel mot Ichtyophthirius? Har mistat 50 Girardiner av nämnda sjukdom?"

Tidskriften har också en frågelåda. Signaturen ”Nybörjare från 1926” undrar: "Finnes något effektivt medel mot Ichtyophthirius? Har mistat 50 Girardiner av nämnda sjukdom?" Svaret är dessvärre nej. (Ichtyophthirius = vita prick-sjukan, alltjämt en plåga för akvarister. Girardin tycks vara en slags barb.)

Propaganda som julklappstips

Sammantaget känns Akvariet som en publikation man gärna skulle vilja läsa, grädden på moset är julklappstipsen i slutet av året. Redaktionen har tänkt på allt, till och med hur läsekretsen bäst uppvaktar sin akvarieförening:

"Enligt red:s mening är en stark agitation och tillförsel av nya intresserade den största julgåva, medlemmarna kunna giva sin förening. Skulle icke vi också söka sätta igång en kraftig propaganda var och en på sin ort? Må 1931 i mycket hög grad öka medlemmars och intresserades antal! Nog skulle vi väl var och en kunna värva ännu en medlem! Det finns ännu många intresserade, som icke ens veta om, att det existerar en Akvarieförening. Låt oss söka upp dem!"

Hitta objekten i våra samlingar