Från Nacka till Kentz: VM-låtar genom tider­na

Ett säkert tecken på att fotbolls-VM närmar sig är att fotbollslåtarna börjar dyka upp utan pardon. I år görs den officiella VM-låten ”Bäst när det gäller Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.” av Gyllene Tider och Linnea Henriksson. Men innan vi går vidare måste vi bena ut genren fotbollslåtar.

Stenkakan Svenska landslaget i landsflykt från 1950. Den första svenska VM-låten

Den första svenska VM-låten från 1950, "Svenska landslaget i landsflykt"

Fotbollslåtar är i vardagsfall knutna till ett särskilt lag, som till exempel Joel Almes ”Snart skiner Poseidon Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.” som är IFK Göteborgs signatur, Kentas ”Just idag är jag stark Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.” vilken blivit Hammarbys sång eller ”You never walk alone Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.” som främst är FC Liverpools signatur.

I sällskap med dom här låtarna som kan leva i decennier blir VM-, eller EM-låten, som en lite ohyfsad kusin som inte riktigt kan föra sig i salongerna. Fast det är lite orättvist då den typiska VM-låten egentligen bara är konstruerad för att vara en extra sommarplåga. Vanliga ingredienser är taktfast rytm och en refräng som även den lätt ölrusiga kan hänga med i.

Officiella och inofficiella låtar

Sedan måste man också skilja mellan den officiella låten, som är sanktionerad av respektive lands fotbollsförbund, och de inofficiella låtarna. Det är långt ifrån en naturlag att det är den officiella låten som blir hiten. Under EM 2000 var Staffan Hellstrands ”Explodera Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.” den officiella låten, men på listorna blev den utskåpad av mästerskapslåtarnas okrönta kung Markoolios ”Mera mål Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.”.

Fotbollslåtarnas kung Markoolio under en konsert på Liseberg 2011

Markoolio har inte missat att göra en låt till något VM eller EM under 2000-talet. Foto: Gegic, Wikimedia commons

Som den första svenska fotbollslåten för en turnering räknas ” Svenska landslaget i landsflykt Länk till annan webbplats.” av Andrew Walters trio med Tompa Jahn för VM 1950 i Brasilien. Som kuriosa kan nämnas att skivan inte gavs ut förrän i februari 1951, mer än ett halvår efter själva turneringen. Turneringen var tillsammans med VM 1958 och 1994 Sveriges starkaste insats hittills. Landslaget slutade på bronsplats.

Lyssna på låten, som byter melodi väldigt ofta, nedan (Musiken är skyddad av upphovsrätt och får därför inte spridas):

 

Till VM i Sverige 1958 spelades ”Vi hänger me’ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.” in med Lennart ”Nacka” Skoglund på sång. Låten var skriven av ingen mindre än Stickan Andersson. Själva låten hängde också med ett tag. Schytts spelade in den 1976 som ”Då e' vi me Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.” på albumet Änglalåtar som hyllade IFK Göteborg. Inför VM 2002 dammades den av igen av Bo Kaspers orkester Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Silvret i VM 1958 är Sveriges herrlandslags bästa resultat någonsin.

Vykort framtaget i samband med VM i fotboll i Sverige 1958. Uddevalla var en av VM-städerna och matchen Brasilien - Österrike spelades där

VM-vykort från VM 1958 med Rimnersvallen i Uddevalla, där Brasilien - Österrike (3-0) spelades. Foto: Bohusläns museum

Inför VM i Västtyskland 1974 tog fotbollsförbundet saken i egna händer och lät dåvarande förbundskaptenen George ”Åby” Ericsson både skriva och framföra ”Vi är svenska fotbollsgrabbar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.”. Både landslaget och låten kom på en femteplats. Laget i VM och låten på svensktoppen.

Dansbandet Schytts fick äran att göra låten ”Vi gör så gott vi kan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.” till VM 1978 i Argentina. LP-skivan innehåller dessutom låten ”Får vi låna ditt hjärta i VM Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.” skriven av George "Åby" Ericsson och sportjournalisten Fredrik Belfrage. Sverige åkte ut i gruppspelet och låten nådde till en sjundeplats på svensktoppen.

Innerfodralet till VM-skivan med Schytts från 1978, med autografer från laget

Innerfodralet till VM-skivan med Schytts från 1978, komplett med autografer från laget

1980-talet var en mörk tid för det svenska herrlandslaget. De lyckades varken kvalificera sig till VM eller EM. Följaktligen var det inte aktuellt med några mästerskapslåtar.

Damlandslaget gick det betydligt bättre för under 1980-talet. De vann EM 1984, kammade hem silver i EM 1987 och fick brons i EM 1989. Något VM för damer fanns inte förrän 1991.

De kunde naturligtvis inte vara utan en låt. Till EM 1987 spelade Pia Sundhage och laget in ”Vi är tjejer, vi är bäst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.”. Låten var skriven av Gert Lengstrand och Lasse Holm, som också var inblandade i ”Vi gör så gott vi kan” och ”Ciao ciao Italia Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.” från VM 1990 i Italien.

Damlandslagets låt till EM 1987, Vi är tjejer, vi är bäst

Damlandslagets låt till EM 1987

Den mest kända och framgångsrikaste svenska VM-låten är förstås ”När vi gräver guld i USA Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.” med GES till VM i USA 1994. Kanske, bara kanske, beror det på Sveriges resultat i turneringen, där det blev en tredjeplats. Låten gick det ännu bättre för. Den nådde förstaplatsen på svenska singellistan och utsågs till årets låt på Grammisgalan.

Inofficiell explosion

Tiden efter millennieskiftet bjöd på en explosion av inofficiella låtar som konkurrerade med den officiella. Markoolio, vars inofficiella låt utklassade Staffan Hellstrands officiella i EM 2000, fick till EM 2004 göra den officiella låten ”In med bollen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.”. Till EM 2008 var han tillbaka som inofficiell EM-artist med ”Sverige, det bästa på vår jord Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.”. Den officiella låten, ”Fotbollsfest Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.” det året gjordes av Frans feat. Elias.

Till VM 2002 i Japan och Sydkorea gjorde Magnus Uggla ”Vi ska till VM Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.”. Det årets konkurrenter var främst Tyskarna från Lunds ”Global Fussball OK Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.” och Martins optimistiska ”VM-guld 2002 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.”. Sverige vann överraskande sin grupp före Argentina, England och Nigeria men slogs ut i åttondelsfinalen mot Senegal.

När vi gräver guld i USA med GES från 1994, den framgångsrikaste svenska fotbollslåten hittils. Soundtracket till VM i USA 1994

Omslag till CD-singeln "När vi gräver guld i USA". Soundtracket till VM i USA 1994

Tomas Ledin fick uppdraget att göra den officiella låten till VM 2006 i Tyskland. Han grävde fram ”Vi är på gång Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.” från 1983 och stuvade om i texten så den blev ”Vi är på gång – VM 2006 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.”. En av de inofficiella låtarna som fick betydligt mer speltid på radio var Timo Räisänen ”Bollen måste dö Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.”. Sverige gick vidare från gruppen, men mötte sedan Tyskland i åttondelsfinalen och där var det stopp och halt.

Årets VM-låt 2018?

I kampen om vilken VM-låt som ska dominera sommaren 2018 har Gessle & co stark konkurrens av bland andra:

De allra flesta av dessa låtar finns, eller kommer att finnas, bevarade på Kungliga biblioteket och sökbara i Svensk mediedatabas Länk till annan webbplats.. Där kommer också TV-sändningarna från årets VM att finnas – bevarat för framtiden.