Modesty Blaise – en tidlös legend

Berättelsen om Modesty Blaise tar sin start efter Andra världskriget, då flyktingströmmarna liksom idag var stora världen över. Det många inte känner till är att det fanns en levande förebild till Modesty Blaise karaktär.

Modesty Blaise: 1963-1965 [Peter O’Donnell, Jim Holdaway] Malmö: Egmont Kärnan, 2005

Bild hämtad från Modesty Blaise: 1963-1965 / Malmö: Egmont Kärnan, 2005

Peter O’Donnell berättar själv om hur han en dag under sin tjänstgöring i Iran 1945, satt tillsammans med några soldater och åt sin dagliga fältranson, då det kom en mycket ung och smal flicka vandrandes. Hon gick med rak rygg trots sina trasiga kläder och runt hennes hals hängde ett hemmagjort vapen, synligt för alla att se. Hennes ursprung liknande inte de barn som de brukade se på flykt och hon talade inte heller arabiska. Hon slog sig ner en bit ifrån dem.

Hon gick med rak rygg trots sina trasiga kläder och runt hennes hals hängde ett hemmagjort vapen.

Då de inte fick någon kontakt med henne mer än på avstånd, så ställde de ner mat på en sten mellan dem och kommunicerade med tecken att hon fick ta den. Hon var hela tiden mycket samlad medan hon åt maten och diskade sedan efter sig i floden bredvid och först när hon skulle gå så log hon mot dem och det leendet bar Peter O’Donnell sedan med sig. När han 20 år senare blev tillfrågad om att skriva en ny serie så var det henne han tänkte på och ville skapa en historia kring.

Från Agent Modesty Blaise. Solna : Semic press, 1967-1969

Bild hämtad från Agent Modesty Blaise 1967-1969 / Solna: Semic press

Modesty Blaise resa startar som föräldralöst barn som rymt från ett flyktingläger i Grekland. Hon är så traumatiserad av kriget att hon har glömt var hon kom ifrån. Hon vandrar runt i Nordafrika, mellanöstern och Sydeuropa.

Vid 12 års ålder möter hon sin läromästare Lob, en judisk professor från Ungern, i ett annat flyktingläger när hon räddar honom från att bli rånad. De slår sedan följe och det är han som lär henne allt hon behöver veta och kunna. Det är även han som ger henne namnet Modesty just för att det är motsatsen till den hon är. Sitt efternamn tar hon från trollkarlen Merlins läromästare i sagorna om Kung Arthur. När hon är 17 år så dör Lob i öknen under deras vandring mot Tanger och hon tar sig ensam vidare. I Tanger kommer hon i kontakt med brottssyndikatet The Network (Firman) och det dröjer inte länge förrän hon klättrar i graderna.

Sin vän Willie Garvin möter hon i Sydostasien. Han är en utslagen och nergången thai-boxare som Modesty ser något i och hon löser ut honom från fängelset.

Sin vän Willie Garvin möter hon i Sydostasien. Han är en utslagen och nergången thai-boxare som Modesty ser något i och hon löser ut honom från fängelset. Tillsammans blir de varandras vapendragare och vänner. De har aldrig någon sexuell relation utan det är en platonisk vänskap, trots både Modesty och Willies övriga kärleksaffärer. För honom är hon ”Prinsessan”. Tillsammans, fast på var sitt håll går de sedan i pension i England när Modesty är runt 25 år. Strax efter tar Secret service kontakt med henne via Sir Gerald Tarrant och hon och Willie skickas sedan på olika uppdrag av honom.

Modesty Blaise: 1963-1965  [Peter O’Donnell, Jim Holdaway] Malmö: Egmont Kärnan, 2005

Bild hämtad från Modesty Blaise: 1963–1965 / Malmö: Egmont Kärnan, 2005

Den första gången som den svenska marknaden fick möta Modesty var i bokform. Boken Köpa henne går inte Länk till annan webbplats. gavs ut 1965 på Hökerbergs förlag och var baserad på ett filmmanus. Peter O’Donnell skrev sammanlagt 11 romaner samt ett flertal noveller om hennes och Willis äventyr. Den sista boken Den sista striden Länk till annan webbplats. (1996) baseras på 5 noveller. I den första novellen beskrivs hennes tid i Tanger med The Network, de tre i mitten är nutid och den sista novellen framtiden. I den är Modesty ca 55 år och Willie runt 67. Både Modesty och Willie dör och därmed så avslutade Peter O’Donnell berättelsen om Modesty Blaise och hennes liv.

Det går inte att berätta om Modesty utan att även kort beröra de tecknare som arbetade med henne, alltid utifrån tydliga instruktioner från Peter O’Donnell. Han valde personligen ut James (Jim) Holdaway som den som skulle teckna henne i inledningsskedet. 1970 så kallades Enric Badia Romero akut in för att ta över. Romero var sedan den som tecknade henne under längst sammanlagd period och kan därför ses som Modesty Blaise huvudtecknare. Han arbetade med serien mellan 1970-1978 samt mellan 1986-2002 då serien lades ned efter Peter O’Donnells beslut. Andra tecknare som arbetat med serien under kortare perioder var John Burns, Patrick Wright, Neville Colvin och Dick Giordano.

Modesty Blaise / Stockholm: Alvglans, 1983-

Självklart har vi det mesta om och med Modesty Blaise här på KB. Allt från böcker till serierna med start i Agent Modesty Blaise Länk till annan webbplats. till Agent X9 Länk till annan webbplats..

Mitt tips om man vill söka sig en stunds lugn, tycker att dagen känns för kall, för varm, för regnig eller bara lite grå så kan man alltid komma in till KB, beställa fram en av vår tids bästa seriehjältar och tillika hjälteikon (helt personlig reflektion förstås) och sitta i vår läsesal en stund innan man går ut och möter livet igen.