Världens bibliotek – fri onlinetjänst för mångspråkiga böcker

Nu lanseras Världens bibliotek, en onlinetjänst för e-böcker och ljudböcker på sju språk. Tjänsten är under utveckling och kommer att byggas ut med både fler språk och titlar. Men redan nu kan alla som bor i Sverige ta del av böckerna helt gratis.

Leende man med hörlurar mot röd bakgrund.

E-böcker och ljudböcker på sju språk – fritt för alla som befinner sig i Sverige. Foto: Cookie studio/Shutterstock

Världens bibliotek främjar läsning och jämlik tillgång till litteratur bland personer i Sverige som talar något av de stora migrantspråken. För närvarande finns cirka 700 böcker på arabiska, bosniska, kroatiska, serbiska, persiska, somaliska och tigrinska. Böckerna går att läsa eller lyssna på direkt i webbtjänsten.

En tjänst under utveckling

Tjänsten är resultatet av ett nordiskt samarbete mellan Kungliga biblioteket (KB) och nationalbiblioteken i Norge och Danmark. KB har gett Malmö stadsbibliotek och Stockholms stadsbibliotek i uppdrag att driva och vidareutveckla Världens bibliotek under 2019. De två biblioteken får 5,2 miljoner kronor från Kulturrådets satsning Stärkta bibliotek för att fortsätta projektet.

Målet är att förbättra upplevelsen för den som använder tjänsten och att fylla på med fler språk och böcker. Planen är också att samarbeta med folkbibliotek, skolor och andra aktörer för att nå ut till fler användare.

– Vi ser fram emot att fortsätta utveckla Världens bibliotek. Med hjälp av den här tjänsten får personer med annat modersmål än svenska möjlighet att utveckla sitt språk och läsintresse. Det ligger helt i linje med reformförslagen i den nationella biblioteksstrategin, säger Anna Lundén, enhetschef för Nationell bibliotekssamverkan på KB.

Ta del av Världens bibliotek

Världens bibliotek är öppet för alla som befinner sig i Sverige och helt gratis att använda. För att använda tjänsten, gå till varldensbibliotek.se Länk till annan webbplats. och registrera dig med din e-postadress. Därefter har du tillgång till innehållet utan begränsningar.

Vill du veta mer eller har du förbättringsförslag?

I går samlades ett 50-tal bibliotekarier på Malmö stadsbibliotek för en konferens om Världens bibliotek, där bland annat tjänstens framtid diskuterades. Vill du veta mer om tjänsten eller har du idéer kring utvecklingen? Hör gärna av dig på adressen info@varldensbibliotek.se.