Välj del i webbplatsen

Du är här: Nationalbiblioteket

Som nationalbibliotek samlar vi in nästan allt som publiceras i Sverige. Här hittar du information om hur du använder biblioteket och tar del av våra samlingar och tjänster.

Biblioteksmyndigheten

Som biblioteksmyndighet har vi ett samordnande ansvar för Sveriges alla bibliotek. Här hittar du bland annat frågor som rör biblioteksutveckling, metadata och biblioteksstatistik.

Leta efter material i KB:s samlingar

På KB har vi flera olika söktjänster som hjälper dig att hitta det material du letar efter. Klicka nedan på den materialtyp som du söker eller välj samtliga materialtyper för att komma till hela listan över KB:s material.

Exempel på materialtyper

fullskärmsbild

URN:NBN

URN:NBN är en unik och beständig identifikator som tilldelas elektroniska resurser på internet. Det kan till exempel vara rapporter, musikinspelningar eller bilder.

Händer som håller i Ipad Foto: KB Ann-Sofie Persson

URN:NBN används för garanterad återsökbarhet och identifikation av en elektronisk resurs från till exempel en webbsida eller en bibliotekskatalog. Till skillnad från URL (Uniform Resource Locator) som identifikator ändras inte URN:NBN när en resurs flyttas till en annan webbadress.

URN står för Uniform Resource Name och är en standard utvecklad av IETF (Internet Engineering Task Force). Kungliga biblioteket (KB) erbjuder en URN-lösning för svenska organisationer enligt en särskild tillämpning av standarden. Den kallas URN:NBN. NBN står för National Bibliographic Number.

Kontakta oss

E-post: e-plikt@kb.se
Telefon: 010-709 31 75
(tisdag och torsdag kl. 9.30-12).