Spar­tips för hips­ters – odla eget saff­ran

När kassan är skral efter julens utsvävningar är det dags att tänka proaktivt och ge sig själv en präktig utmaning. Här är ett tips från 1700-talets mest avancerade trädgårdskonst.

Kammecker, 1731, vinjett. Foto: KB

Oxmånad

Januari igen och plånboken gapar tom. Det är oxmånad och tidningarna vimlar av spartips om matlådor, kollektivt resande och inköp som får vänta till bättre dagar. Och ärligt talat, visst inser vi att det är bättre att tömma frysen än att storhandla en extra gång, och att vi egentligen inte sparar några pengar på att köpa tröjan som nu är reanedsatt.

Proaktivt boktips

Men var finns utmaningen i dessa tips till en nation som redan gör egen müsli, stoppar korv och stickar strumpor? Kan vi inte tänka proaktivt och spara till nästa jul redan nu? Varför inte odla eget saffran! En utmaning för hipsters och andra hugade, och det finns riktigt gamla och gedigna tips att luta sig emot, exempelvis i KB:s boksamling.

Kammecker, 1731. Foto: KB

Odla saffran

År 1731 gav Johan Kammecker (1701-1741) ut sin handledning i trädgårdskonst, i en bok som lovar planteringsråd om valnötter, lakrits och saffran, förankrade i vetenskap, filosofi och praxis. Från sidan 225 och framåt finns goda råd om saffransodling. KB:s exemplar har en fin proveniens: Carl Gustaf Tessin (1695-1770). Boken är vackert illustrerad med koppartryck och har en lång och uttömmande titel: En til sitt kära fäderneslandz tienst och nytta utgifwen trägårdz-man, hwarutinnan afhandlas trä-gårdars och der til hörande wetenskaper, med åtskillige plantatier af trän, som walnötter, kastanier, &c. färgegräs som safflower, voad, : &c. med annat som lacritzer och saffran &c. Jämte en bifogat köke- och krydde-gård om allehanda wäxter huru the böra såås, uti hwad jordmon, teken, ny eller nedan, med mera. Grundat uppå goda philosophiska principier och sielfwa praxin. : Och utzirat med skiöna koppar-stycken.

Snart är det februari!

Behöver Kammeckers råd kompletteras? Här finns mer information om att odla saffran Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. I KB:s samlingar hittar du allt om de senaste odlingstrenderna – odling i staden, i pallkragar, på balkongen och på köksbänken, ekologiskt och proteinrikt. Det finns också andra spartips om det där med saffran och pallkragar verkar för komplicerat. Snart är det februari!

Tre trädgårdsråd från Johan Kammecker:

curiosite
lita till din nyfikenhet!
climat
undersök ditt odlingsklimat!
cultivera
odla!