Rag books – en slitstark mjukis

Hur föreställer du dig att en bok ska se ut? Kanske är det någonting rätt så hårt och strävt som du ser framför dig? Men en bok kan också ta så mycket mjukare uttryck. 

Rag book, uppslag med djur och barn. Foto: KB

Illustration från tygboken 1 från 2 står 1, Dean’s Rag Book Company

Ett exempel på detta som vi hittat i bibliotekets magasin är våra så kallade ”Rag books” som är tillverkade av textil. Rag books går ungefär att översätta till trasböcker på svenska. Just de som du kan se här producerades i Storbritannien under tidigt 1900-tal av förlaget Dean’s Rag Book Company och tycks ha importerats till Sverige av A.B Centralvaruhuset i Stockholm.

Böckerna ska alltså ha varit relativt slitstarka och dessutom kunde man ju tvätta dem om de råkade bli nedsmutsade vilket måste ha känts makalöst praktiskt!

I förhållande till formatet kan man fråga sig varför Dean’s Rag Book Company valde att trycka dessa barnböcker i just tyg? Kanske ger den lilla bilden på baksidan av varje bok en liten hint. Två hundar som drar i ett bokliknande föremål. Böckerna ska alltså ha varit relativt slitstarka och dessutom kunde man ju tvätta dem om de råkade bli nedsmutsade vilket måste ha känts makalöst praktiskt!

Rag books 1 från 2 står 1. Foto: KB

Omslag till tygboken 1 från 2 står 1, Dean’s Rag Book Company

Dean’s Rag Book Company påstod sig även vara det första förlaget som började ge ut den här typen av böcker. Hur det är med den saken kan vi inte säga någonting om… Men förlagets kreativitet och fantasi tycks i vilket fall som helst ha bidragit till att man så småningom kom att utveckla sin verksamhet, exempelvis i förhållande till leksakstillverkning.

Rag book Nio tennsoldater. Foto: KB

Illustration från tygboken 1 från 2 står 1, Dean’s Rag Book Company

De tygböcker från Dean’s Rag Book Company Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som finns i vår samling har alla en pedagogisk vinkling. I ”Tick-Tack” får läsaren till exempel ta sig an klockan och i ”1 från 2 står 1” lär vi oss att räkna med hjälp av allt från hundar och katter till små tennsoldater!

Rag book fem kaniner. Foto: KB

Bakpärmen av tygboken 1 och två blir 3, Dean’s Rag Book Company

Om du efter att ha läst det här skulle drabbas av en hemsk lust att ta en titt i en av dessa vackra böcker så finns ”Tick-tack” tillgänglig digitalt hos oss på Kungliga biblioteket.

Den mjuka textilbokens fördelar:

Slitstark
Tvättbar
Tuggvänlig
Hitta objekten i våra samlingar