Karin Liung­man 1941 – 2018

Musikern, kompositören, konstnären och författaren Karin Liungman avled den 6 november, 77 år gammal. Mest känd blev hon som ena halvan av duon James & Karin som på 70-talet spelade in numera klassiska barnlåtar som Älgarna demonstrerar och Jag är en liten mört.

Karin Liungman föddes 1941 i Göteborg och bodde senare delen av sitt liv på Väddö i Roslagen. 1971 publicerades hennes första sång, Morgon på Kungsholmen, som sjungits och spelats in av ett otal artister och blivit en visklassiker. I KB:s söktjänst Svensk Mediedatabas (SMDB) Länk till annan webbplats. finns 26 tolkningar förutom hennes egen, t ex med Christer Sjögren, Hootenanny Singers och Sven-Ingvars.

Baksidan av LP:n Medvind, 1974. James Hollingworth och Karin Liungman ses här äta frukost

Baksidan av LP:n Medvind, 1974. James Hollingworth och Karin Liungman ses här äta frukost, kanske på Kungsholmen?

Det första spåret av Karin Liungman i SMDB är Allvarsmorgon från 1972 som hon skrivit texten till. Musiken är komponerad av Berndt Egerbladh och sångerskan heter Kisa Magnusson, på 70-talet kallad ”Sveriges blues- och souldrottning”. Allvarsmorgon finns på B-sidan av Peter Himmelstrands singel Kär och sisådär som tävlade i Melodifestivalen 1972 och kom på femte plats.

Singeln Allvarsmorgon, 1972

Singeln Allvarsmorgon, 1972

1972 skrev Karin Liungman manus och sångtexter till popoperan Snövit och de sju dvärgarna, återigen till musik av Berndt Egerbladh. I Liungmans version av sagan får inte Snövit (Kisa Magnusson) sjunga kampsånger på Sergels torg för den stränga styvmodern, operasångerskan Blenda (Kjerstin Dellert). Hon bestämmer sig därför för att leva sitt eget liv och tar sin transistorradio och rymmer från slottet (Nordiska museet). Innan hon kan leva lycklig i alla sina dagar med sitt skivkontrakt och sin snygge sånglärare (Tomas Ledin) träffar hon på popbandet ”De sju dvärgarna”, det vill säga Kloker (Björn Skifs), Blyger (Janne Schaffer), Prosit (Lasse Åberg) och de andra, och åker på turné med dem.

Popoperan spelades in av SVT 2.

Musiken från popoperan Snövit och de sju dvärgarna.

Musiken från popoperan Snövit och de sju dvärgarna. Källa: https://karinliungman.wordpress.com/

Det året, 1972, inledde Karin ett givande samarbete med James Hollingworth som var medförfattare till sångerna i Snövit. Tillsammans gav de ut LP:n Medvind Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (1974) samt två LP-skivor för barn som spelas än i dag – Barnlåtar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (1974) och Djurens brevlåda (1976) med bland andra klassiker som Älgarna demonstrerar och Jag är en liten mört. Sångerna från barnskivorna har likt ”Fem myror”-låtarna älskats av flera generationer, tryckts i mängder av sångböcker och återutgivits på CD.

Barnlåtar, 1974.

Barnlåtar, 1974.

LP:n Djurens brevlåda, 1976

LP:n Djurens brevlåda, 1976.

Duon Hollingworth & Liungman gjorde också många radio- och TV-program, både i Sverige och i Tyskland och turnerade flera gånger i Östeuropa. När de var som mest efterfrågade drog de tusentals åskådare och sågs som Europas svar på Simon & Garfunkel.

1981 kom Karins egenproducerade Det är hårt å va hund Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., och 1989, på det egna bolaget Arketon, I denna magiska tid... Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Karin har också skrivit sånger till andra artister, bland andra Lill Lindfors. Den sista egna skivan med henne i SMDB är CD:n Älgen i min själ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som kom 1999.

LP:n Det är hårt å va hund, 1981

LP:n Det är hårt å va hund, 1981

Hon har även varit producent och programledare på Sveriges Radio, varit Sommarvärd 1981 – fast då gick programmet i P3 – samt arbetat som översättare, bland annat av Bernard Bensons Fredsboken, 1981.

De senaste åren har Karin bland annat ägnat åt utforskning av musikens påverkan på kropp och själ, och hållit seminarier med namnet Det tredje örat. Hon har också utbildat sig till andningspedagog och massör, varit inspiratör och ledare för kreativitetskurser och arrangerat nyskapande musikaliska evenemang.

Sedan 2015 engagerade hon sig för nyanlända genom att tillsammans med andra volontärer starta föreningen Väddö Flyktinghjälp som anordnar språkcafé, tonårsläger, matträffar och mycket annat.

Som tioåring var jag tvungen att lämna Sverige och flytta till Danmark vilket var väldigt traumatiskt för mig. Jag minns hur det kändes att komma till ett främmande land, inte förstå språket och inte känna mig hemma. Det bidrar säkert till att jag lättare kan förstå hur det känns för flyktingarna att komma till Sverige.

(Ur en intervju i Norrtelje tidning 26/9 2016)

Karin Liungman har 215 verk registrerade hos Stim och 106 träffar i Svensk mediedatas, SMDB (fonogram, radio- och TV-program).

CD-inlaga till Älgen i min själ, 1999.

CD-inlaga till Älgen i min själ, 1999.

Som nationalbibliotek har KB i uppdrag att samla in all musik som ges ut i Sverige. Därför har vi i stort sett allt som Karin Liungman har gett ut genom åren. Bara forskare med särskild behörighet kan ta del av inspelningarna, som finns i SMDB. Däremot kan alla söka i materialet.