Bokägarmärken och maskrosor

Arthur Sjögren var en man med många strängar på sin lyra. Han ägnade sig bland annat åt bokhistoria och då mer specifikt exlibris. 

Sjögren, Bokägaremärken Foto: KB

Den utmärkta boken Svenska kungliga och furstliga bokägaremärken från 1915 vänder man sig till när man vill veta vilken kunglighet som ägt vilken bok. Här har författaren Arthur Sjögren samlat ägarmärken från Vasaätten och framåt. Han har skrivit flera böcker om ämnet bokägarmärken och gav under åren 1911 och 1917 ut tidskriften Svensk exlibris-tidskrift.

Intresset för bokhistoria och exlibris kom via hans arbete som illustratör. Han samarbetade med Strindberg och illustrerade bland annat Antibarbarus, vilket kanske är det bästa med den boken. Ett annat exempel på hans illustrationskonst kan man se i ett nytryck från 1912 av Kellgrens drama Gustaf Wasa.

Kellgren & Sjögren, Gustaf Wasa Foto: KB

Han illustrerade en barnbok, Djur : bilderbok för snälla barn, med texter av Anna Maria Roos. Bland de vanliga svenska djuren som kanin och räv har han även tecknat några lite mer exotiska.

Sjögren Djur Foto: KB
Sjögren Djur Foto: KB

Sjögren var poet, konstnär och bokhistoriker i samma person. Han har gett ut en skönlitterär bok där han själv skrivit texterna. Det är en liten fin diktbok som heter Maskros utgiven 1900. En bok som illustrerar ångesten hos vårens förgänglighet.

KB har den här boken i ett vackert lila helskinnband (get) med gulddekor gjort av bokbindare Sven Wiklander 1961. Den ligger i en bladmönstrad kapsel av papp med skinnkant.

Sjögren Maskros Foto: KB
Sjögren Maskros Foto: KB