John­ny Depp, jugend och sex — en fräck rari­tet som får ligga

Johnny Depp är i dagarna i Stockholm för att spela på Gröna Lund med sitt band Hollywood Vampires. På KB har vi en raritet med kopplingar till Depp. Volymen sticker ut lite extra i Borgströms samling av erotisk litteratur i folioformat.

Julius Klinger. Exempel ur KB:s exemplar av Sodom från 1909. Upplagan är begränsad till 350 exemplar.

Pjäsen Sodom ein Spiel skrevs 1684 av John Wilmot Earl av Rochester och betraktas som en av de mest skandalösa skildringarna i den engelska litteraturhistorien. En historia glupsk på sex men också med sedelärande inslag. Att karaktärerna i dramat har namn som Fuckadilla och Clytoris ger en gest om pjäsens intrig.

2004 gick Libertine, filmen om John Wilmot, upp på biograferna. Huvudrollen har Johnny Depp som gestaltar Earlen John Wilmot. Obekräftade uppgifter skvallrar om att scener ur Sodom lär förekomma i filmen.

Elegant jugendkonst, snusk à la 1600-tal och kopplingar till Johnny Depp. Den är vacker samtidigt som den ruskar om. Det är bland annat den österrikiske affischkonstnären Julius Klinger (1876-1942) som med sin grafik gör volymen till en konstnärlig pärla, en riktig raritet. En ny bild inleder varje scen i dramat, som består av totalt 15 bilder.

Sodom ein Spiel är bundet i rött sidenband.

En av verkets 15 bilder.

Det fina trycket talar för sig. Så även papperskvaliteten och de karaktäristiska råkanterna från papperstillverkningen som har bevarats intakta. Inlagan omsluts av ett ljuvligt rött sidenband med förgylld dekor. Alla dessa delar förhöjer upplevelsen av volymen. Bokens bildspråk skiljer dessutom ut sig från övriga volymer i samlingen. Där det visuella mötet med trycket oftast kretsar kring nakna par som förlustar sig i sänghalmen mot fond av 1800-talets allmoge- och borgarmiljöer.

Två avskrifter av originalmanuset till Sodom finns bevarade. Ett på Hamburger Staatsbibliothek och ett på British museum i London.

Samlingen donerades till KB 1937 av Oskar Adolf Borgström och övergick med full äganderätt till KB vid Borgströms död 1945. Då hade donatorn, som till vardags var förste expeditionsvakt på Kungliga pensionsstyrelsen, hunnit samla på sig strax över 1300 erotiska volymer. Samlingen är en specialsamling och består främst av utländska alster framför allt från Tyskland och Frankrike och är böcker och bilder publicerade mellan 1600-1930. I ett bevarandeprojekt i Borgströms eroticasamling 2014 fick Sodom ein Spiel och alla bilder och planscher liggande förvaring.

Hitta objekten i våra samlingar