Minns du Mr Music?

Just det, de där fullmatade cd-skivorna som med jämna mellanrum damp ned i postlådan med de senaste rykande hitsen. Mr Music Hits var som en glättigare och elegantare variant (och mer topplisteorienterad) av de gamla blandbanden.

Omslag från Mr Music-skivor. Foto: KB

Tro det eller inte, men Mr Music fanns faktiskt ända till 2017! Men nu är deras sista cd pressad, och på hemsidan skriver de: ”Mr Music har nu upphört med sin klubbverksamhet, och kommer inte leverera fler cd-skivor. Med tiden har sättet att konsumera musik ändrats och det är nu dags för Mr Music att lägga skivorna på hyllan för gott.”

Vissa månader skickades hela 160 000 exemplar ut till musiktörstande kunder.

Företaget föddes 1982 när dj:n Hans ”Hasse Z” Berglund och affärskompanjonen Tommy Johansson fick idén att sälja samlingskassetter via postorder. I början av 1990-talet tog cd:n över och vissa månader skickades hela 160 000 exemplar ut till musiktörstande kunder.

Med tiden växte antalet klubbar med olika inriktningar: Maximum Dance, Mr Music Country, Super Ballads Club, Mr Music Dansband, The Golden Collection o.s.v. Företaget har under åren också funnits i Tyskland och Estland.

Kulturfenomen i din brevlåda

Mr Music har varit ett sorts kulturfenomen; väldigt många fick kassetterna och skivorna i postlådan, och ännu fler lyssnade på dem. Varje månad fick man de senaste hitsen som snurrade i radio och tv, vilket säkert fick många att känna att de ”hängde med”.

En efterföljare till Mr Music var Absolute Music som faktiskt fortfarande är verksamma. Bakom står bolaget EVA Records som ägs av de tre största skivbolagen. I juni anlände Absolute Summer Hits 2017! Den första samlingen kom 1986, men med tiden växte familjen även här med Absolute Classics (musikaliska tillbakablickar), Absolute Kidz (för barnen), Absolute Dance o.s.v.

Både svenska och utländska hits

När nu Mr Music skickat sina sista skivor till KB för att sparas, följer de egentligen bara den s.k. pliktexemplarslagen. Enligt den ska skivor i fler än 50 exemplar med svensk anknytning skickas till KB. Tanken är att de ska arkiveras som ”nationalexemplar” och vara en spegel av musikkulturen för framtida forskning.

Den som kan sitt Mr Music kanske tycker det är märkligt att KB vill ha utländska hits. Men det räcker att skivbolaget är svenskt för att det ska vara intressant – det berättar något om vilken musik som spridits i landet vid en viss tid.