Välj del i webbplatsen

Du är här: Nationalbiblioteket

Som nationalbibliotek samlar vi in nästan allt som publiceras i Sverige. Här hittar du information om hur du använder biblioteket och tar del av våra samlingar och tjänster.

Biblioteksmyndigheten

Som biblioteksmyndighet har vi ett samordnande ansvar för Sveriges alla bibliotek. Här hittar du bland annat frågor som rör biblioteksutveckling, metadata och biblioteksstatistik.

Leta efter material i KB:s samlingar

På KB har vi flera olika söktjänster som hjälper dig att hitta det material du letar efter. Klicka nedan på den materialtyp som du söker eller välj samtliga materialtyper för att komma till hela listan över KB:s material.

Exempel på materialtyper

fullskärmsbild
En hög med böcker

Swepub

Hitta artiklar, konferensbidrag och avhandlingar från svenska lärosäten och myndigheter.

Swepub ger dig en överblick av forskning som producerats i Sverige. Tjänsten är till nytta för alla som intresserar sig för svensk forskning, men särskilt användbar för dig som forskar eller studerar. Här kan du bevaka ditt ämnesområde och få tillgång till fulltext, abstracts och antal citeringar.

Drygt 40 svenska universitet, högskolor och myndigheter bidrar till innehållet.

Så söker du

Efter en sökning kan du filtrera träffarna på till exempel publikationstyp, författare och ämne. Via den utökade sökningen kan du söka i flera fält samtidigt enligt samma kriterier.

Så hittar du publikationerna

I varje sökträff ser du hur du får tag på titeln. Det kan till exempel vara att söka vidare i Libris eller via publikationsdatabaserna vid svenska lärosäten och myndigheter.

Material med markeringen "Läs hela texten" kan du ta del av digitalt direkt i Swepub. Du kan även filtrera dina sökträffar till enbart fritt material, genom att välja "fritt online" i kolumnen Avgränsa träffmängd.

Swepub för analys och bibliometri

Swepub har en separat tjänst där du kan hämta dataunderlag till statistiska analyser och databearbetning. Tjänsten riktar sig främst till bibliometriker och bibliotekarier men är öppen för alla. Gå till Swepub för analys och bibliometrilänk till annan webbplats.

Till Swepub

Tjänsten innehåller

böcker, avhandlingar och offentligt tryck