Praktiska frågor vid byte till DDK

Nationell standard

Det är praktiskt om bibliotek enas om samma typ av skyltning, samma ryggmärkning med deweykoder, samma sätt att märka skönlitteratur. Det gör det lättare för bibliotekens besökare och det blir lättare för leverantörer av media etc. Det kan man se som en "nationell standard".

En nationell standard passar kanske inte på alla bibliotek, men är en bra grund att bygga vidare på.

Skyltprogram

Malmö stadsbibliotek har utgått ifrån Lidingö stadsbiblioteks skyltprogram och behållit de pedagogiska färgerna. De fina ikoner som Lidingö stadsbibliotek tagit fram finns det upphovsrättliga problem med. Färgkarta för korrekta färger.

På Deweybloggen finns fotografier som visar skyltningen på Malmö stadsbibliotek.

 

 Märkning av skönlitteratur

Deweysystemet ger samma kod till en bok av en författare som till en bok om en författare. Många bibliotek föredrar att placera skönlitteratur separerat från litteraturvetenskapen. Användargruppen för Dewey har därför efter grundlig utredning av frågan kommit fram till en nationell standard för märkning av skönlitteratur.

 

Märkning av skönlitteratur för vuxna

De olika skönlitterära formerna anges som Roman, Novell, Drama och Poesi. För samlingsverk utökas information med tillägg av Samling.

Språkkod anges för alla språk utom för svenska. Det är samma språkkod som anges i katalogposten. Lista på språkkoder finns även här i verktygslådan.

Författarens efternamn/ordningsordet anges med de tre första bokstäverna. I exempel anges STR, t.ex. för Strindberg.

Märkning av skönlitteratur för barn- och ungdom

Behov finns av att ange ungefärlig ålder som barn- och ungdomslitteratur vänder sig till. Arbetsgruppen för skönlitteratur har valt att inte ange den med exakt ålder t. ex Från 6 år. Istället de mer vaga termerna Bilderbok, Barn, Mellan och Ung. Även för barn- och ungdomslitteratur kan vid behov få tillägg av Poesi och Drama.

 

Senast uppdaterad: 2019-05-27
Innehållsansvar: Harriet Aagaard, e-post: fornamn.efternamn@kb.se