Praktik på KB

Vill du göra praktik på Sveriges nationalbibliotek? Kungl. biblioteket (KB) tar gärna emot studenter vid utbildningar som leder till yrken inom vår verksamhet. En praktikperiod på KB ger dig möjligheten att komplettera dina teoretiska kunskaper med praktiska erfarenheter.

Vi är måna om att din praktikperiod hos oss ska bli så givande som möjligt. Under din praktik får du handledning och möjlighet till personlig utveckling. Dessutom får du möjlighet att knyta viktiga kontakter inför ditt framtida yrkesliv. Att praktisera på KB är både spännande och lärorikt och ger dig en bra bild av hur det är att arbeta här.

Vi kan erbjuda ett fåtal praktikplatser per år. Dessa annonseras alltid på sidan för lediga jobb. Vilka delar av KB som utlyser praktikplatser varierar från år till år. Om du är intresserad av vilka avdelningar och enheter som finns vid KB – och vad dessa har för arbetsuppgifter – kan du läsa mer via den här länken.

Tyvärr har vi ingen möjlighet att ta emot intresseanmälningar.

Praktikperioder

KB erbjuder möjlighet att praktisera under både vår- och höstterminen.

För praktik på

 • höstterminen behöver vi din ansökan senast den 31 maj.
 • vårterminen behöver vi din ansökan senast den 31 oktober.

Under sommarmånaderna har vi ingen möjlighet att ta emot praktikanter.

Vem kan praktisera?

För att kunna ansöka om en praktikplats på KB ska du:

 • vara inskriven som student vid ett universitet eller en högskola,
 • ha en praktikperiod som ingår i utbildningens kursplan,
 • vara försäkrad genom universitetet eller högskolan där du går,
 • gå en utbildning som leder till ett yrke som finns inom KB.

Så här ansöker du

Din ansökan ska innehålla:

 • CV
  Var särskilt tydlig med vilken utbildning och inriktning du läser.
 • Personligt brev
  Berätta när och inom vilken del av KB du önskar praktisera. Vi vill dessutom att berättar varför du vill praktisera hos oss och motiverar vad som gör att just du ska få möjligheten.
 • Betyg
  Bifoga ett utdrag på hittills avklarade studier.

Vad händer sedan?

När du har skickat in din ansökan får du en bekräftelse på att vi har tagit emot den.  Vi går igenom de ansökningar som kommit in och matchar dessa mot de praktikmöjligheter som finns på KB. Om du är aktuell kontakar vi dig för ett första möte med den aktuella enheten/avdelningen.


Vi gör ett noggrant urval bland de ansökningar som kommer in. Se därför till att din ansökan speglar våra ansökningskrav samt din kompetens och dina erfarenheter på ett bra sätt.

Ersättning

Ingen ersättning utgår för praktik vid KB.

Prao i åk 8 och 9

Vi kan bara i mycket begränsad omfattning ta emot dig som vill praoa på KB. Du är självklart välkommen att mejla oss din intresseanmälan till prao@kb.se. Vi går löpande igenom de intresseanmälningar som kommer in och kontaktar dig om det är aktuellt med en praoplats.

Senast uppdaterad: 2017-04-05
Innehållsansvar: Martina Studt Görlinge, e-post: fornamn.efternamn@kb.se

Sveriges nationalbibliotek